• DOLAR 32.598
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2496.163
  • ...
Gül, BM Genel Kurulu toplantısını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu'na hitabını, birçok liderle gerçekleştirdiği ikili görüşmeleri, ABD'nin önde gelen düşünce ve medya kuruluşlarındaki konuşma ve mülakatlarını değerlendirdi. Gül, bu ziyaretinin, uluslararası gündemi oluşturan konulara ilişkin Türkiye'nin tutumu ve dış politikadaki önceliklerinin en üst düzeyde muhataplara ve dünya kamuoyuna aktarılması bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Son dönemin en geniş katılımlı Genel Kurul'u
Gül, BM üyesi 193 ülkenin tamamının katıldığı Genel Kurul'da, 83 ülkenin Devlet Başkanı düzeyinde temsil edildiğini ve bunun son dönemde en üst düzeyde ve en geniş katılımlı Genel Kurul toplantısı olduğunu belirtti.

Gül, Genel Kurul'a üçüncü sırada hitap etti
Cumhurbaşkanı Gül, 24 Eylül Salı günü başlayan BM Genel Kurulu'na, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve ABD Devlet Başkanları'nın ardından üçüncü sırada hitap ettiğini belirterek, konuşmasında yönetenler ile yönetilenler arasında meşruiyet açığı oluşmasının ve iç çatışmaların uluslararası barış ve güvenliğe oluşturduğu tahdide dikkat çektiğini söyledi.

BM sisteminin reforma ihtiyacı var
İç barışın daha iyi bir küresel düzenin anahtarı olduğunu vurgulayan ve BM sisteminin reform ihtiyacına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, gerçek anlamda demokratik temsil kabiliyetine sahip, etkin ve hesap verebilir bir Güvenlik Konseyi'nin şart olduğunun da altını çizdiğini kaydetti.

Obama ile görüşme
Konuşmasında ayrıca Suriye başta olmak üzere gündemdeki önemli konularla ilgili Türkiye'nin görüşlerini paylaştığını da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "BM Genel Kurulu vesilesiyle BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un heyet başkanlarına verdiği geleneksel öğle yemeğinde Başkan Obama ile kısa bir görüşme yaptım. Gündemimizde yer alan bazı önemli meseleleri değerlendirdik" dedi.

Genel Kurul çerçevesinde yapılan toplantılar
Bu seneki Genel Kurul'un ana temasının "kalkınma" olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forumu'nun "Liderler Diyalogu: Vizyondan Eyleme" başlıklı oturumunda bir konuşma yaptığını söyledi. BM'nin Sürdürülebilir "Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi" konulu özel etkinlik kapsamındaki dört yuvarlak masa toplantısından birincisine ve en fazla ilgi çekenine Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma ile birlikte 25 Eylül Çarşamba günü başkanlık eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, son dönemde BM'de düzenlenen kalkınma konusundaki en üst düzeyli ve en geniş katılımlı etkinlikti. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da konuyla ilgili etkinlikleri takip etti. Yapılan çalışmalara aktif katkı verdi" dedi.

Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığı ile ilgili resepsiyon
Cumhurbaşkanı Gül, aynı akşam BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 2015-2016 dönemine Türkiye'nin adaylığı ile ilgili bir resepsiyon verdiğini ifade ederek, "Genel Kurul'a katılan ülkelerin büyük ilgi gösterdiği resepsiyona, aralarında Bulgaristan, Gürcistan, Filistin, Somali ve Sri Lanka'nın da bulunduğu bir çok ülkenin Cumhurbaşkanı ve Irak Cumhurbaşkanı vekili katıldı. Çok sayıda hükümet başkanı ve bakan da resepsiyona iştirak etti" dedi.

Gül'ün ikili görüşmeleri
New York'ta bulunduğu süre içinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile gündemdeki konularla ilgili konuştuğunu, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Türkiye'nin AB üyelik süreci dâhil güncel meseleleri ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile de ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek bunların dışında da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomi diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde de Merrill Lynch tarafından ve ABD-Türkiye İş Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliklere katılarak konuşma yaptığını anlattı. Ziyareti çerçevesinde Council on Foreign Relations isimli düşünce kuruluşunda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki kapsamlı dönüşüm süreciyle ilgili konferans verdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, New York Times Yazı İşleri Kurulu, Washington Post ve Foreign Affairs gibi ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiğini ve CNN'de Ferid Zekeriya'ya mülakat verdiğini de aktardı. (İLKHA)






Bu haberler de ilginizi çekebilir