• DOLAR 32.32
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2294.916
  • ...
Kalp sağlığınız için yaşam tarzınızı düzenleyin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ- Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Veysel Doğanay 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 2000 yılından bu yana her yıl Eylül ayının son Pazar gününün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını ifade eden Doğanay, "Dünya Kalp Günü'nün her yıl dünyada 17.5 milyon , ülkemizde ise yaklaşık 200 bin insanın yaşamını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin başlıca ölüm nedeni olduğuna ilişkin insanları bilgilendirmek amacıyla kutlanıyor." dedi.

Yaşamımızı sürdürebilmemiz için gerekli en temel hayat organının kalp olduğunu belirten Doğanay," Bu yüzden kalp sağlığımızı her zaman korumaya özen göstermeliyiz. Aksi halde her yıl hayatını kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybeden milyonlarca kişiden biri olabiliriz." ifadelerini kullandı.

Ölüm nedenleri arasında birinci sırada gösterilen kalp-damar hastalıklarının her gün biraz daha artığını vurgulayan Doğanay , "Şişmanlık, alkol tüketimi, sigara kullanımı, şeker hastalığı, hipertansiyon, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıkları kalp ve damar hastalıklarının oluşmasında büyük rol oynamaktadır. Sahip olduğunuz risk faktörleri arttıkça, kalp hastalığına yakalanma riskiniz de artar. Risk faktörlerinden bazıları, örneğin artan yaş faktörü değiştirilemezken, birçoğuna ise müdahale edilebilmektedir. Bu faktörlerden çoğunu kontrol altına almak mümkün ve gereklidir." diye konuştu

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Doğanay,"Yağ tüketimini en az seviyeye indirmeliyiz.Kızartma türü yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız.Şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıyız.Taze sebze, meyve, balık ve lifli gıdaları tercih etmeliyiz.Ceviz ve fındık gibi antioksidan özelliği yüksek olan, omega 3 içeren besinleri tüketmeliyiz.Sigara ve alkolden uzak durmalıyız.Spor yapmayı asla ihmal etmemeliyiz." tavsiyelerinde bulundu.

Değiştirebileceğimiz risk faktörleri:
Sigara, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve stresin değiştirebileceğimiz risk faktörleri olduğuna dikkat çeken Doğanay," Bu faktörlerin, fazla kilolar veya obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol düzeylerine sebep olabilecekleri için, kontrol altında tutmak gereklidir. Sahip olduğunuz risk faktörleri arttıkça, kalp hastalığına yakalanma riskiniz de artmaktadır. Bu yüzden, sigarayı bırakarak, hareketlenerek ve sağlıklı beslenerek riskinizi azaltmanız çok önemlidir." diye kaydetti. (Yasin Kavaklı - İLKHA)

.

Bu haberler de ilginizi çekebilir