• DOLAR 32.589
  • EURO 34.866
  • ALTIN 2505.05
  • ...
Türkiye-İran Sınırına Trenler İçin X-Ray Cihazı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran sınırındaki Van Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısı`na kurulan Türkiye`nin ilk tren x-ray sisteminin faaliyete geçirildiğini belirterek, "Bu sayede İran’dan gelen tüm trenler ve taşıdığı yükler, çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde x-ray ışınları sayesinde detaylı şekilde incelenebilecek" dedi.

Yazıcı, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında yaklaşık 1 yıl önce yapımına başlanan tren x-ray sisteminin kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli bir yeri olacağını, bu sistem sayesinde trenlerdeki her türlü kaçak ve yasa dışı maddenin ülkeye girişinin önleneceğini belirtti.

Sistemin, yaklaşık 3 milyon avroya mal olduğunu ifade eden Yazıcı, "Ülkemizin sınırlarında tırlar ve diğer araçlar için x-ray cihazları buluyor ancak tren x-ray sistemi yoktu. Tren tarama sistemi, test çalışmaları kapsamında 26 Temmuz 2013 tarihinde faaliyete geçirildi ve yük trenleri taranmaya başlandı. Şu anda resmen faaliyete geçti ve bugüne kadar toplam 42tren ve 748 vagon tarandı" dedi.

Tren Tarama Sisteminin faaliyete geçirilmesi ile birlikte Van Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısı’na İran’dan gelen tren ve taşıdığı yüklerin çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde incelenebileceğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bu sayede trenlerle gelebilecek her türlü yasa dışı ve kaçakçılığa konu maddenin ülkemize girişi engellenmiş olacak. Proje kapsamında Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısına, tarama sistemi ile entegreli olarak çalışan ve ülkemize girmesi muhtemel radyoaktif ve nükleer maddelerin geçişini önleyen Radyasyon Tespit Sistemi de kuruldu. Aynı projede, 1 adet Bagaj Tarama Sistemi de temin edildi ve böylece yolcu beraberi gelen valizlerin de hızlı ve detaylı bir şekilde aranabilmesi sağlandı."


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir