• DOLAR 32.552
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2426.69
  • ...
Mardin'deki  sobacılar kış hazırlıklarına başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Midyat ilçesinde yakın zamana kadar 20 iş yerinde üretilen bugün ise 2 imalathanede yapılan odun sobalarının, kış hazırlıkları başlandı. Midyat ustalarına özgü elips biçimli odun sobalarını 33 yıldır mütevazı atölyesinde üreten ustalar sanatın yok olmaya ile karşı karşıya olduğunu belirtiler.

 

Soba ustası Abdülkadir Arbağ, sanatlarının kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyerek, geçmişte yurt dışına bile sattıkları odun sobalarının şimdilerde sadece bazı köylerde kullanıldığını, ifade etti.

 

Abdulkadir usta mesleklerinin yavaş yavaş öldüğünü sözlerine ekleyerek, "Çocuklarımıza bile artık sanatımızı öğretemiyoruz. Bunun nedeni ise her halde geleceği olmadığından dolayı diye düşünüyoruz. Yalnız bu bir tarihtir, kaybolmaması daha güzeldir. Babamın yanında öğrendim bu mesleği. Küçüklüğümden beri onun yanında yetiştim. Bu sanatın kaybolmaya yüz tutmasının nedeni, günümüzdeki bayanların lükse ve rahatlığa kaçması aynı zamanda devletin bedava kömür dağıtmasındandır. " ifadelerini kaydetti.

 

Yaptığı sobaların özelliği Midyat'a has olduğunu söyleyen Arbağ,"Elips şeklinde olduğundan odunlar daha güzel yerleştiriliyor ve yakılması daha kolay oluyor. İçeriyi hemen ısıtıyor. İlçemizde 2-3 asırdır bu sobalar yapılıyor ve halen satılıyor. Ancak ister istemez teknolojiden dolayı odun sobalarına olan rağbet azaldı. Şimdilik sadece Midyat ve bazı köylerine satıyoruz. Çok şükür geçimimiz oluyor fakat meslek yavaş yavaş ölüyor." dedi.

 

Bu mesleğe sahip çıkılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını da isteyen Arbağ, "Bu sobaları daha önce varillerden yapıyorduk. Ama şimdi ise, sac levha olarak bize geliyor. Biz sobanın kapısını, borusuby, kapağını, kapısını, ayaklarını hepsini komple safha safha kesip biçip son şeklini ve desenlerini yapıyoruz. Elips şeklini vererek Midyat odun sobasını yapıyoruz" diye konuştu.

 

Yılda yaklaşık 500 soba yaptıkları bilgisini de veren soba ustası Abdülkadir Arbağ, yaz mevsiminde imal ettikleri sobaları, kış bastırmadan satışa sunduklarını ve fiyatlarının 50-150 lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi. (M. Sait Başaran İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir