• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...
SON DAKİKA
Sudan`da polis göstericilere sert müdahale ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Sudan`da geçtiğimiz hafta başlayan ve önceki gün ile dün çok büyüyen gösteriler, halen sürüyor. Binlerce protestocu, Sudan cumhurbaşkanı Ömer Beşir’i ‘katil’ olmakla suçlarken, göstericilere karşı polisin yanı sıra, Milli Kuvvet ve İstihbarat Kurumu mensupları da ayrı ayrı görev yapmaya başladı. Bazı kaynaklara göre altı gündür süren gösterilerde ölü sayısı 100`e yaklaştı. Resmi kaynaklar ise bu sayıyı 30 civarında olarak veriyor.

İktisadi ve siyasi kriz yaşayan Sudan`da, hükümetin petrol fiyatlarından sübvansiyonu kaldırmasından sonra halk sokaklara dökülmüştü. Dünkü gösterilerde en az beş kişinin vurularak öldürüldüğü bildiriliyor.

Şahitlerin ifadelere göre, yaklaşık iki bin protestocu önceki gün hayatını kaybeden ve Sudan`da önemli bir aile sayılan Müdessir`lerden bir eczacının cenazesine katılarak, ‘katil Beşir’ diye slogan attı. Beşir’in hükümetini indirmek isteyen protestocuların hürriyet çağrıları Hartum’un birçok bölgesinde yankı buldu.

Polisten ayrı ve bağımsız çalışan Milli Kuvvet ve İstihbarat Kurumu da gösterileri engellemek için protestoculara karşı mevzileniyor ve silah kullanıyor. Aynı kurumlar, artan gıda fiyatlarını protesto eden eylemcilere karşı Haziran ve Temmuz aylarında da kullanılmıştı. Fakat biber gazı kullanırken ölen olmamıştı. SUNA haber ajansı ise Hartum, Hartum Bahri ve Omdurman şehirlerinde bazı silahlı çetelerin, protestoculara karşı ateş açtığını duyurdu. Bu olayların sonucunda en az dört ölü olduğu belirtiliyor.

Uluslararası insan hakları kurumlarına göre, Sudan`da sadece Salı ve Çarşamba günkü gösterilerde en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Eylemler Cezire bölgesinin Vad Medeni şehrinde Pazartesi başladıktan sonra, Nyala, Güney Darfur ve Hartum bölgelerine hızlıca sıçradı. Protestocuların çoğu öğrenci ve ‘katil Beşir, hükümet istifa` diyerek attıkları sloganlarla da niyetlerini açıkça ortaya koyuyorlar.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir