• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.415
  • ...
Bir Kardeşlik Hareketi: İhvan-ı Müslümin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Emin Özmen / İnzar Dergisi:

Mısır’da yaşanan olaylar tüm dünyanın dikkatlerini Müslüman kardeşler teşkilatının üzerine çekti. 1928 yılında kurulan ve ortalama bir asırdır mevcudiyetini muhafaza eden bu teşkilat, İslam ülkelerinde Müslümanların oluşturduğu cemaatlere de esin kaynağı oldu. bu nedenle küfrün baskı ve şiddetinden nasibini yeterince aldı.

Teşkilatın Oluşumu:

Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşından mağlup olarak ayrılmış ve orduları dağılmıştı. Devletin enkazı üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, yönünü Batı’ya çevirmiş ve Halifeliği 3 Mart 1924’te ortadan kaldırmıştı. İmparatorluktan koparılan devletlerin tepesine Batı’nın memuru sayılacak liderler atanmıştı. Batı tarzı yaşam biçimi tüm Müslüman topluluklara dikte ettiriliyordu. Kısacası İslam ümmeti başsız kalmış ve Batı açısından iştah kabartacak bir sofra niteliğindeydi.

İşte böyle bir dönemde Hasan el-Benna diye bir öğretmen, 1928 yılında, Mısır’ın İsmailliye kentinde Müslüman Kardeşler cemaatinin temelini attı. İsmailliye kenti İngilizlerin kaldığı ve Batı tarzı yaşam biçiminin en çok uygulanmaya çalışıldığı bir yerdi. Öyle ki buranın İngiltere’nin herhangi bir şehrinden farkı kalmamıştı. Benna, İslam’ı sofistçe yaşanılacak bir din olmaktan çıkarıp, dışarıya müdahale eden, politik bir din olarak yorumladı. İslam camide hapsedilecek bir din değildi. Artık dışarı çıkması ve sokağa hâkim olması gerekiyordu.

Yayılması:

İsmailliye’de altı yıl kalan Hasan el-Benna, buradan Kahire’ye gitti. 1934 ve 1946 yıllarında Kahire’de öğretmenliğe devam etti. Artık teşkilat Mısır’ın merkezine taşınmıştı. Hareketin siyasallaşmasında Siyonizme karşı mücadele önemli bir katkı sağladı. Aynı zamanda Benna’nın karizmatik kişiliği de cemaatin yayılmasına vesile oluyordu. Meryem Cemile, İslam ve Çağdaş Öncüleri adlı eserinde Hasan el-Benna’nın şunları söylediğini kaydeder: “Gecemizi gündüzüme katarak milletin meselelerini anlamaya çalışıyorduk; acaba hastalıkları ne idi, çareler ne olabilirdi? Gözlerimiz dolu dolu konuşur, uzun boylu kararlar alırdık.”

Bu şekilde toplumun gidişatından rahatsızlığını dile getiren el-Benna, cemaat fertlerinin eğitim ile işe başladı. Takipçilerini sadece dinsel konularda değil, Mısır’ın yerel meseleleri, İslam dünyasının genel sorunları üzerinde söz sahibi olmaları için gereken tedbirleri aldı. Cehaletle savaşmak için akşam okulları, hastaları tedavi amaçlı sağlık merkezleri, muhtaçlara yardım için sosyal iyileştirme yerleri açtı.

Mısır’ın dışında ilk şubesini 1937’de Suriye’de açtı. Bunu Lübnan, Filistin, Ürdün ve Sudan, Pakistan ve Afrika gibi ülkeler takip etti. 1936’ya gelindiğinde cemaatin üye sayısı 200 bin civarındaydı. Mısır’ın pek çok yerinde siyasi etkinlik yapar hale geldiler. 1938’de siyasal bir kimlik kazanan teşkilat, 2. Dünya Savaşı sonrasında ülkenin en önde gelen siyasi gücüydü. 1948’de üye sayısının yarım milyon civarında olduğu ifade ediliyor. Aynı yıl Filistin savaşına aktif destek vererek, İslam Dünya’sında epey popüler hale geldi.

Hasan el-Hudeybi Dönemi:

...

YAZININ TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir