• DOLAR 32.604
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2496.757
  • ...
Füze ihalesini kazanan Çin firması ABD`nin kara listesinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`nin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC kazandı. Yaklaşık 4 milyar dolar değerinde projeyi ortak üretim yöntemiyle gerçekleştirecek olan şirket ABD`nin yaptırım listesinde bulunuyor.

ABD yönetimi İran, Kuzey Kore ve Suriye Silahların Yayılmasını Engelleme Anlaşması`nı ihlal ettiği gerekçesiyle CPMIEC şirketine yönelik yaptırımlar açıklamıştı.

Füze sistemi ihalesinde Çinli CPMIEC şirketinin yanı sıra, ABD`den Patriot, Rusya`dan S-400 ve Fransa-İtalya ortaklığının geliştirdiği Eurosam Samp-T füzeleri de yarışıyordu.

ABD`nin CPMIEC`e yönelik Şubat ayında aldığı yaptırım kararında şirketin hangi ihlallerde bulunduğu belirtilmedi, ancak ABD şirkete 2003 yılında da İran`a silah satışında bulunduğu gerekçesiyle yaptırımlar uygulamıştı.

Türkiye, özellikle çevresindeki ülkeler ve Ortadoğu`da son yıllarda yaşanan olaylar kapsamında ortaya çıkan ihtiyaçtan dolayı uzun menzilli füze projesini gündemine almıştı.

İhaleyi Çinli şirketin kazanmasının ardından açıklama yapan Patriot füzelerinin üreticisi Raytheon Co, kararı öğrendiklerini ve kısa süre içinde Türkiye`den konuyla ilgili bilgi almayı beklediklerini açıkladı.

Raytheon Sözcüsü Mike Doble, "NATO uzun zamandır Patriot sistemini destekliyor ve beş NATO üyesi ülkede bu sistemi konuşlandırdı. 2012`de Türkiye`nin talebi üzerine bu ülkeye de bu sistem konuşlandırıldı. Bu güçlü performans düşünüldüğünde bu karar hakkında daha fazla şey öğrenme fırsatına sahip olmayı umuyoruz" dedi

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir