• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Babacan: Gündemimizde Silmece Prim Affı Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bloomberg HT`de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstihdamla ilgili pek çok konu üzerinde çalıştıklarını belirten Babacan, ailelerin daha çok çocuk sahibi olurken, kadınların iş gücü piyasasından uzaklaşmamasını öngören de bir çalışma paketlerinin bulunduğunu ifade etti. Kadınların hem çoçuk sahibi olması hem de çalıştığı işten kopmamasını öngören bu paketin, pek çok sivil toplum örgütü ve uzman kişilerin görüşleri alınarak hazırlandığını anlatan Babacan, çalışmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a iletildiğini, en geç bir kaç hafta içerisinde açıklanabileceğini bildirdi.

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı konusunda bir soru üzerine Babacan, Türkiye`nin geneline bakıldığında işçilerin yüzde 90`ının kıdem tazminatını alamadığını vurguladı.

Söz konusu yüzde 90`lık kitlenin de kıdem tazminatından faydalanabilmesi için farklı yöntemler, farklı modeller bulunmak zorunda olunduğuna işaret eden Babacan, "Büyük bir adaletsizlik var. Sendikalı işçilerin çoğunlukla alabildiği, sendikasız işçilerin de çoğunlukla alamadığı bir yapıda sadece yüzde 10`u düşünerek adım atarsak biz hükümet olarak adil de davranmamış oluruz. Dolayısıyla bu konuda makul bir orta yol bulunabileceğini düşünüyorum" dedi.

Gezi olaylarının etkisi

Babacan, Gezi Parkı`ndaki sadece çevre kaygısıyla başlayan protestoların daha sonra çok farklı şekil aldığını, pek çok yasa dışı örgütün işin içine girdiğini belirterek, bunların çok iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.

Gezi Parkı olaylarının, Türkiye`nin itibarı, dış algısı açısından son derece olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Babacan, "Türkiye`nin dış algısında ciddi bir hasar meydana geldi. Bu hasarın öyle hemen bir kaç ayda toparlanabilecek, tamir edilebilecek bir hasar olduğunu düşünmüyorum. Türkiye`nin eski iyi algıya ulaşması biraz sürecek" diye konuştu.

Babacan, "Türkiye`nin piyasalarında son 4 aydır dalgalanmalar varsa bunun en önemli sebebi dışarıda ve tüm gelişmekte olan ülkeleri etkileyen genel tablodur ama ikinci sırada belki artı etki olarak bu gezi olaylarının da bir miktar etkilerini kabul etmek lazım. Çünkü algı bozulduğunda o algının getirdiği yatırımcı kararları, yatırımcı tepkisi... Bir miktarda ordan tepki geldi ama onun sınırlı olduğunu, asıl büyük etkinin dış piyasalarda olup bitenler olduğunu da unutmamak lazım" diye konuştu.

Prim affı yok

Genel Sağlık Sigortası primlerini zamanında ödemeyenlere ilişkin bir af olup olmayacağı sorusu üzerine de Babacan, şunları söyledi;

"Ne vergilerle ilgili ne sosyal güvenlik primleriyle ilgili böyle genelleştirilmiş bir yeniden yapılandırmamız, silmece af gibi uygulamamız yok. Ama bazen çok lokal bir konuda zaman içerisinde bazı yanlış uygulamalar görülebiliyor ya da bazı tortular sağda solda kalabiliyor. Bunların temizlenmesi amacıyla da küçük uygulamalar bazen olabiliyor ama bizim ne vergide ne sosyal güvenlikte borcu olanlara bir af ya da genelleştirilmiş bir yeniden yapılandırma önümüzdeki dönemde kesinlikle gündemde değil."
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir