• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Şemsiyeleme yöntemi açık kalp ameliyatını gölgeledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi açık kalp ameliyatları yerine artık Şemsiyeleme yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemle doğuştan ya da sonradan gelişen kalp delikleri göğüs kafesi açılmadan tedavi edilirken hastane ilk 'Şemsiyeleme' ameliyatını başarı ile gerçekleştirdi.

 

Özellikle açık kalp ameliyatı riskli bulunan orta yaş üstü hastalarda uygulanan yöntem kalp hastalarına umut oldu. Şemsiyeleme yöntemi daha az risk taşımasının yanı sıra hastalara daha kısa ameliyat süresi ve kısa zamanda taburcu olma imkânı sunuyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez uygulanan yöntem ile kalbinin sağ ve sol atriyumları (kulakçıkları) arasındaki duvarda doğuştan delik (Atriyal Septal Defekt) bulunan 48 yaşındaki erkek hasta ameliyat edildi. 45 dakika süren ameliyatın ardından hasta ameliyat izi olmadan sağlığına kavuştu.

 

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Önder Öztürk ile birlikte, Doç. Dr. Aziz Karabulut, Uz. Dr. M. Şahin Adıyaman ve Anestezi bölümünden Doç. Dr. Sedat Kaya ve Uz. Dr. Mahmut Akyıldız yönetiminde koroner anjiyografi ve anesteziyoloji hemşire ve teknisyenlerinden oluşan bir ekip tarafından şemsiyeleme (Perkutan ASD Kapama ) yöntemiyle kalpte delik kapatma işlemi başarıyla uygulandı. Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Önder Öztürk: "Şemsiyeleme dediğimiz bu yöntem ile, hastalarımız açık kalp ameliyatından kurtuluyor, hastanede daha kısa süre yatıyor. Bu yöntem ile hastalar açık kalp ameliyatına girmeden, kasıktan anjiyo yöntemiyle kalpteki delikler veya vücuda zarar veren anormal damarsal yapılardan kurtulmuş oluyor. Ayrıca hastanın göğsünde hiç bir şekilde yara izi kalmıyor. Anjiyodan bir gün sonra da hastalarımız, normal hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor" dedi.

 

Diyarbakır İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu artık hastaların bu gibi ameliyatlar için binlerce kilometre yol kat edip büyük şehirlere gitmelerine gerek kalmadığını belirtti. Kurtoğlu daha sonra: "Kentimize bu gibi hizmetleri sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Farklı alanlarda farklı ve başarılı ameliyatlara imza atan Eğitim ve Araştırma Hastanemizde hastalarımıza en yakından daha iyi hizmet sunabilmek için tıbbın bütün imkânlarını kullanmaya çalışıyoruz. Bölge hastanesi konumundaki hastanemizde hastaların sağlıklarına hızlı bir şekilde kavuşmaları için en son teknolojileri kullanarak başarılı doktorlarımızla halkımıza hizmet sunmaktayız" şeklinde kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir