• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...

ŞANLIURFA-Viranşehir ilçesinde pamuk toplama sezonu başladı. Birçok çiftçi pamuklarını ele toplamayı tercih ederken bazı çiftçilerde biçer ile biçmek için bekliyor.

 

Ekim sezonunda yağışlardan dolayı geç ekmek zorunda kalan veya ikinci kez ( ektiğinin çıkmaması nedeni ile tekrar ekim yapanlar ) ekenlerin pamuğu ise toplanacak seviyeye gelmemiş durumda.

 

Pamuk ekili arazilerin azlığı ve Suriyeli birçok mültecinin iş araması nedeni ile çiftçilerin işçi bulma noktasında sıkıntı yaşamadığı öğrenildi. İlçede uçsuz bucaksız pamuk ekili araziler bu yıl yerini Mısır ekimine bırakmış durumda. Çiftçiler maliyetin yüksekliği, işçi sıkıntısı ve fiyat düşüklüğünden pamuk ekiminden vazgeçmiş durumda. Toplama noktasında çiftçiler sıkıntı yaşamazken işçiler ise durumdan dertli. Viranşehir'e bağlı Elgün köyünde ailesi ile birlikte pamuk toplayan Mehmet Kasak; " Bizler perişan haldeyiz yevmiyemiz 12 TL'ye gelmektedir. Elimizde başka imkân yok. Çoluk çocuk geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Tarlada kaldığımızdan dolayı çocuklarımızın eğitimi de aksıyor. Fakat başka imkânımız yok. Devlet bizlere iş imkânı sağlamalıdır " diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

 

Pamuk toplayan öğrencilerden Mahmut Yeten ise; " Babamın maddi durumu iyi olmadığından ve ailem tarlada ikamet etmek zorunda kaldığından dolayı, ben okula gidemiyorum. Derslerimden geri kaldığım gibi zor şartlarda pamuk toplamak zorunda kalıyorum. Okulumu çok sevmeme rağmen okula gidemiyorum" diyerek sitem de bulundu.

 

Viranşehir'de pamuğun kilosu 30 Kr'a toplanıyor. Satış fiyatı ise 1,5 lira dolayındadır. (Sabri Acet-İLKHA)