• DOLAR 32.598
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2404.927
  • ...
Gevaşlılar yol ücreti sorunun çözülmesini bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van'ın Gevaş ilçesi Belediyesine ait yolcu otobüslerinin kaldırılmasından dolayı mağdur olduklarını ifade eden Gevaşlılar, otobüslerin kaldırılmasına bir anlam veremediklerini belirtiler.

 

Özellikle bu durumdan fazla etkilendiklerini belirten öğrenciler, 40 Km'lik yol için 4 TL alındığını ifade ederek, belediye'nin gidiş- geliş için 3,5 TL aldığını otobüslerin kaldırılmasının bir anlamı olmadığını söylediler.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Gevaş Meslek Yüksek Okulu'nda okuyan öğrenciler, Van-Gevaş arasında çalışan Belediye otobüslerinin Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak 5 aydır kaldırıldığını belirterek, minibüslerin ise iki katından daha fazla bir fiyatla kendilerini götürüp getirdiğini belirttiler.

 

"Belediye otobüslerinin 3,5 TL aldığı yola minibüsler 8 TL alıyor"
Gevaş Belediyesine ait otobüslerin kaldırılmasının kendisini ve merkezde çalışan tüm halkı olumsuz yönde etkilediğini belirten Öğrenci Osman Baran , "Otobüsün kaldırılması bütün öğrenci ve asgari ücretle çalışan kişileri etkiledi. Van'dan gelip Gevaş'ta okuyan ve köyden gelen öğrenciler de bu durumdan olumsuz yönde etkileniyorlar. Bu sıkıntımızın biran önce halledilmesi gerekir. Okul sezunu başladı. Öğrenciler bu durumdan çok şikâyetçi. Gevaş minibüs kooperatifi de öğrencilere bir inisiyatif göstermiyor. Van Gevaş arası Minibüs ücretleri 10 TL. Öğrencilerden ise 8 TL alınıyor. Belediye otobüsleri ile gittiğimiz zaman gidiş geliş yol ücretlerine 3,5 TL ödüyorduk. Minibüse sadece gidiş 4 TL veriyoruz. Bazen de öğrenci değilsiniz, kimliğiniz yok, ücreti tam vereceksiniz diye baskı yapıyorlar. Çok sıkıntı çekiyoruz. Yetkililerin bir an önce bu sorunlarımızı görmelerini istiyoruz" dedi.

 

"Otobüsler en azından okul sezonunda çalıştırılsın"
YYÜ Gevaş Meslek Yüksekokulu'nda (Gevaş MYO) okuyan Kısmet Meşe de Geçen sene minibüs fiyatlarının 3 TL olduğunu bu yıl ise, 4 TL alındığını ifade ederek, belediye otobüslerinin en azından okul sezonunda çalışmasını istedi.

 

"Derslerimizi mi düşünelim yoksa yol ücretlerini mi?"
Minibüs fiyatlarının öğrenci için çok pahallı olduğunu vurgulayan Gevaş MYO öğrencisi Sevda Sağak da, "Bu ücret, her gün Van'a gidip gelen bir öğrenci için çok fazla, derslerimizi mi düşünelim yoksa yol ücretlerini mi? Anlayamadık. Ailelerimizde bu durumdan çok mağdur oluyor" şeklinde uygulamaya tepki gösterdi.

 

Van- Gevaş arası normal kişilerden 10 TL alındığını hatırlatan Selahattin Dursun, "Zaten devlet 280 lira burs veriyor. 280'in 141 lirasını yurda veriyoruz. Geriye 139 lira kalıyor. Bunu yol parasına mı yemeğe mi vereyim bilmiyorum. Cebimizde 10 lira kalmıyor, gidip arkadaşımıza bir çay ikram edelim. Bir ay buyunca parasız kalıyoruz. Gerçekten çok mağduruz" diyerek olaya tepki gösterdi.

 

Öğrenci Hicret Demir de, geçen sene belediye otobüsü ile 3,5 TL'ye Van'a gidip geldiklerini söyleyerek şunları söyledi: "Minibüsçüler Ulaştırma Bakanı'na bir dilekçe verdiler. Öğrenciler otobüs ile gidip geldiği için iş yapamıyoruz diye, Belediye de otobüslerini kaldırdı. Otobüs kalkınca biz de zorlandık. Şuanda servis tutamayan öğrenciler mağdur durumda. Biz de onlardan biriyiz. Minibüsler sıkıntılı oluyor, 10 kişi dolmadan kalkmıyor. Yolda kalan arkadaşlarımız oluyor. Belediye otobüsünün tekrar gelmesinin istiyoruz"

 

"D 4 taşıma belgemiz olmadığından taşıma yapamıyoruz"
Konu ile ilgili görüştüğümüz Gevaş Belediyesi Başkanı Nazmi Sezer ise Gevaş Belediyesinin toplu taşıma araçlarının otuz yıldan bu yana hem asgari ücretliyi hem işçi hem de öğrencileri Van'a cüzi bir fiyatla taşıdıklarını belirterek, "Özellikle öğrencileri düşünerek fiyatları sürekli düşük tutmaya çalıştık. Okuma imkânları sağlansın ailelerine ve kendilerine bir katkı olsun diye, 1,75 Kr ile öğrencilerimizi Van'a taşıyorduk. Ancak Gevaş SS 5 Nolu Minibüs Kooperatif Başkanlığı'ndan Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı'na verdiği dilekçeye istinaden Diyarbakır Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'nün almış olduğu karar neticesinde Gevaş Belediyesinin otobüslerin D 4 taşıma belgesinin olmadığından dolayı taşıma yapamayacağı kararı alındı" dedi.

 

Kendilerinin de bu karara uyarak otobüsleri geri çektiklerini söyleyen Sezer, "Bu yasağa uyan başka ilçe yok. Diğer ilçelerde ise her gün Van'a yolcu taşınıyor. Eğer bu kanunsa hepimiz için geçerli olması lazım. Eğer geçerli değilse Gevaş Belediyesi üzerindeki bu ambargoyu kaldırmaları gerekiyor ki bizde öğrencilerimizi taşıyalım" şeklinde konuştu.

 

"Otobüslerimizin çalışmasını engelleyenler halka hesap versinler"
Son olarak yetkililere çağrı da bulunarak bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturmasını isteyen Sezer, "Bu kanun sadece Gevaş Belediyesine için mi geçerlidir? Değilse diğer ilçeler niye durdurmuyorlar. O zaman bizim öğrencilerin mağduriyeti de bizden kaynaklanmadığını tamamı ile bize bu uygulamayı kanunla bağlayıcı gönderenler. Bu hesabı halka versinler" diye konuştu.

 

Öte yandan alınması çok zor olmayan D4 Taşıma belgesinin neden Gevaş Belediyesi tarafından alınmadığı ise merak konusu oldu. (Murat Dalgın, Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir