• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Rojava halkı kırılma noktasında!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

QAMIŞLO - Suriye`de iç savaş devam ederken Esad rejiminin denetiminde hareket eden PYD`nin kontrolündeki Rojava bölgesinde yaşayan Kürt halkı, açlık ve hastalıklarla karşı karşıya, ne yapacağını bilemiyor. 
Bölgeye insani yardım kuruluşlarının girmesine de izin vermeyen PYD, bölgeye gönderilecek yardımların kendi eliyle dağıtılmasını istiyor. Bölge halkı ise yardım kuruluşlarının daha önce bölgeye gönderdikleri yardım malzemelerinin sadece PYD`ye yakın duran insanlara dağıtılması nedeniyle yardım kuruluşlarının da haklı olarak yardımı kestiklerini ya da kıstıklarını dile getiriyor.

Qamışlo`dan E.Ali ve Amudé`den H. Mıhemed ile yaptığımız görüşmede bölgede açlık, sefalet, hastalıklar ve tüm bu sıkıntıların yanı sıra bir de PYD`nin baskıcı tutumu ve estirdiği terör nedeniyle halk arasında ölüm korkusunun hakim olduğunu dile getirdiler.

`HALK KITLIKLA KARŞI KARŞIYA`
Qamışlo`da oturan E.Ali, Rojava halkı olarak yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı; "Halk kıtlıkla karşı karşıya, iş imkanı yok, alım gücü sıfır. Piyasada bulunan gıda, giyim ve temizlik maddeleri karaborsaya düştü. Süt ürünleri ise yok denecek kadar az, et ürünleri satın alınamayacak kadar pahalı. Yokluk böyle devam ederse ekmek ve gıda maddeleri karneye bağlanacak söylentileri var ve bu durum halkı korkutuyor."

Şehir içi şebeke suyunun olmadığını anlatan Qamışlo`lu Ali, mahalle gençlerinin suyu at arabası ile kuyulardan doldurdukları fıçılarla halka dağıttığını söyledi. Sokak aralarının lağım suyu ve pislikten geçilmediğini de kaydeden Ali, tabi bu durumun da çocukların salgın hastalıklarla karşı karşıya bıraktığını belirtti.
Ayrıca tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı çekildiğini belirten Qamışlo`lu Ali, "Eczanelerin çoğu, ilaç bulamadıkları için kapandı. Piyasadaki ilaçların çoğu Türkiye`den getirtiliyor. Sınır kapısı kapalı olduğundan bazı hastalar ölümle burun buruna yaşıyor" dedi.

`BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR ARTIK`
Amudé`den görüştüğümüz H. Mıhemed ise, "Bıçak kemiğe dayanmıştır artık, ne yapacağımızı bilemiyoruz. PYD`nin özerklik ilan etmesi bir şey değiştirmedi. Esed dönemindeki sıkıntıların iki katını çekiyoruz. Bu sıkıntılar açlık, sefalet, yokluk ve ölüm korkusu" diye özetleyerek yaşadıklarını anlattı.

Türkiye`ye kaçan bir çok ailenin ya iş ya da sığınacak bir yer bulamadığından geri dönmek zorunda kaldığını dile getiren H. Mıhemed, "Mardin`den 30 aile Derbési`ye geri döndü. Çoğu aile ise Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa`ya kaçtılar. Bizim gidecek bir yerimiz yok kendi yağımızda kavruluyoruz" diye konuştu.

Türkiye`den tek isteklerinin sınır kapılarının açılması olduğunu belirten Amudéli H. Mıhemed, yakın zamanda bu sınır kapılarının açılmaması halinde açlık, yokluk ve hastalıklarla boğuşan halk arasında ölümlerin baş göstereceğini ifade etti.
(Mahmut Özsoy / İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir