• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, mısır fiyatlarının önemli oranda düştüğünü bildirdi. Bayraktar,"Hasadın yeni başladığı dönemde, TMO tarafından 7 Ağustos 2013 tarihinde 64 kuruş olarak açıklanan mısır alım fiyatı, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 14 nem oranına sahip mısırda 52-57 kuruşa, Ege Bölgesi'nde 50-55 kuruşa, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 30 nem oranına sahip mısırda 43 kuruşa kadar geriledi." dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de mısırın yaklaşık yüzde 31,5'inin Akdeniz, yüzde 27,5'inin Güneydoğu Anadolu, yüzde 13'ünün Ege, yüzde 12'sinin ise Marmara bölgelerinde üretildiğini, TZOB olarak her yıl olduğu gibi, 2013 yılında da mısır hasat ve pazarlama dönemine girildiği Ağustos ayı itibariyle üretici fiyatlarını takip etmeye başladıklarını belirtti.

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 5,5 milyon ton mısır tüketimi olan Türkiye'nin bu yılki mısır üretiminin, bir önceki yıla göre yüzde 7,6 oranında artarak 4 milyon 950 bin tona ulaşacağını söyledi

"Üreticiler ürün arzının artmasıyla birlikte fiyatların daha da gerilemesinden tedirgin olmaktadır."diyen Bayraktar, "Piyasa fiyatlarının gerilemesiyle üreticiler, TMO alım merkezlerine yoğunlaşmıştır. Bu durum randevuların daha geç verilmesine ve üreticilerin zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Gerileyen piyasa fiyatları çiftçilerin hasat yapma isteklerini kırmaktadır." ifadelerini kullandı.

"TMO hızlı alım yapmalı"

Piyasa fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla 16 Eylül tarihinde TMO tarafından mısır satış fiyatının, 2014 Ocak ayından itibaren ton başına 735 lira olarak açıklandığını belirten Bayraktar, "Üreticimiz mısırını pazara hızlı sevk etmesin. TMO'ya versin ya da bekletebileceği kadar bekletsin. TMO, ülke genelinde hızlı alım gerçekleştirsin. Üreticiyi mağdur etmesin. Alımların daha etkin yapılması için alım merkezlerinin sayısı artırılsın, verilen randevu süreleri kısaltsın." şeklinde konuştu.

Bayraktar, tüccara seslenerek, TMO'nun, 2014 Ocak ayından itibaren tonu 735 liradan mısır satacağını açıkladığını, Ofis'ten ucuz mısır alma şansı kalmadığını, çiftçiden uygun fiyatla mısır almayanların, yarın TMO'dan pahalı almak zorunda kalacaklarını vurguladı.

TZOB Genel Başkanı'ndan Üreticiye tavsiyeler

Üretici zararlarının önlenmesi, artan üretim miktarının gelecek yıllarda korunması amacıyla, bu yıl kilogramı 4 kuruş olarak açıklanan primin artırılması gerektiğini belirten Bayraktar,
"Üreticilerimiz de özellikle hasadın yoğunlaşmaya başlayacağı önümüzdeki günlerde, ürünlerini bekletebildikleri kadar bekletmelidir. Kısa bir zamanda piyasaya yoğun şekilde ürün girmesi fiyatların gerilemesine neden olmaktadır. Mısırda nem oranı arttıkça fiyat düşmektedir. Bu nedenle üreticilerimiz mısırı kurutmadan satmamalıdır." tavsiyelerinde bulundu.

Bayraktar, mısır üretiminin artırılması ve üreticinin hak ettiği değeri bulması amacıyla Ziraat Odaları Birliği olarak, fiyatları takip etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.(İlyas Yavuz - İLKHA)