• DOLAR 32.586
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2430.285
  • ...

MERSİN - Mersin Hilton otelde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 14 Arap ülkesi Ekonomi bakanlarının katıldığı "Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı" sona erdi.

 

Toplantının amacının Arap ve Türkiye bakanları olarak halkların refahını artırmak, ticari ilişkileri çeşitlendirmek, yeni işbirliği alanlarını keşfetmek olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "2 oturum halinde gerçekleştirdiğimiz toplantı neticesinde ekonomi ve ticaretin her alanında ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli kararlar alınmış ve bir yol haritası oluşturmuş bulunuyoruz." diye belirtti.

 

Bakan Çağlayan toplantıda mutabık kalınan konular hakkında ise şu bilgileri verdi: "İlk olarak ülkelerimiz arasında somut ticari ve ekonomik işbirliği projelerini ele aldık. Ülkelerimiz arasında doğal bir konferans gibi iş çevrelerini bir araya getirecek faaliyetlerin artırılması konusunda görüş birliğine vardık. Özellikle ekonomik krizlerin dünya ekonomilerini zora soktuğu dönemlerde dahi korumacı tedbirlere yönelmeden ve şeffaf bir ticaret politikası yürütülmesi yönünde bir fikir birliğine vardık. Mutabık kaldığımız konulardan birisi de uluslararası örgütler nezdinde işbirliği oluşturmak. Bu itibarla Türkiye ve Arap Ligi ülkelerinin G-20, D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde yakın işbirliği içinde çalışmaya kararlı olduklarını vurguladılar. Bizler de Türkiye olarak kuruluşundan beri üyesi olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü ile katılım müzakereleri devam eden Arap ligi ülkelerine katılımları öncesi ve sonrasında teknik anlamda gerekli her türlü desteği sağlamaya hazır olduğumuz ifade ettik" şeklinde söyledi.

 

Çağlayan, "Toplantıda ayrıca bölgesel ticaret anlaşmalarının ülkeler arasında mal ve hizmet ticaretini artırmasına katkı sağlaması konusunda fikir birliğinin oluştu. Bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatı tercihli tarife rejimi protokolünü (PRETAS) imzalamayan ülkelere imzalamaları çağrısında bulunuldu. Bölgesel ticaretin ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için yeni ortak çalışma grupları kurulması konuşuldu. İkili ticarette teknik engellerin kaldırılması amacıyla ülkelerimiz arasında teknik düzenlemeler standardizasyon konularında daha çok işbirliği yapılması yönünde fikirler ortaya atıldı. Toplantıda yatırılar konusu ele alındı" diye belirtti.

 

Arap Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed İbrahim A. Al Twaijri ise Arap ülkeleri ile Türkiye arasında ticaretin kolaylaştırılması, yatırımların artırılması gibi konuların ele alındığını kaydetti.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Dawaleh arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK) imzalandı. Toplantının sonunda Çağlayan tarafından katılımcı bakanlara plaket verildi. (Osman Öksüz - İLKHA)