• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Pakdemirli, metropolis kentinde incelemede bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA-Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, İzmir Torbalı`da bulunan Metropolis Antik Kentinde incelemelerde bulundu. Metropolis Kazısı, Celal Bayar Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına CBÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek`in başında bulunduğu bir ekip tarafından yürütülüyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü katkıları yanında, Torbalı Belediyesi, Sabancı Vakfı ve MESEDER`in (Metropolis Sevenler Derneği) uzun yıllardır devam etmekte olan destekleri ile sürdürülüyor.

İnceleme gezisine katılan Pakdemirli ve CBÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günay`a, 2013 yılı güncel çalışmaları, devam etmekte olan ve gelecekte planlanan projeler ile ilgili bilgiler aktarıldı. Bu doğrultuda arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılan antik tiyatro, hamam yapıları, mozaikli salonlar ve meclis yapısı ziyaret edildi. Ayrıca 2013 yılı içinde ören yeri statüsü kazanacak olan Metropolis`te sürdürülmekte olan "Metropolis Örenyeri Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Gezi Güzergahı Düzenleme Projesi" kapsamında inşa edilen ziyaretçi karşılama merkezi yapıları ve özel yürüme yolları görüldü. Kazıevinde ise Türkiye`nin farklı üniversitelerinden katılan heyet üyelerinden oluşan bir ekip, arkeolojik buluntular üzerinde sürdürülen belgeleme, restorasyon, çizim ve diğer bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Metropolis ile ilgili olarak bilgi veren Doç. Dr. Serdar Aybek, "Metropolis, İzmir-Selçuk Karayolu`nun 30. kilometresinde yer alan Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasında yer almaktadır. İzmir-Aydın otoyolu üzerinde kolayca görülen harabeler, kentin Antik Çağ`daki parlak günleri konusunda fikir vermektedir. Hellenistik ve Roma Dönemi`nde özellikle bağcılık, zeytin ve zeytinyağı üretimi ile tanınan kent, ekonomik yönden oldukça güçlüdür. Metropolis`te Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`nün izni ile 1989 yılında Prof. Dr. Recep Meriç başkanlığında başlatılan arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları, 2007 yılından itibaren benim tarafımdan sürdürülmektedir." diye konuştu. (Ramzan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir