• DOLAR 32.51
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2425.024
  • ...
`Belediye bizi Suriye`ye göndermekle tehdit ediyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Suriye`deki iç savaştan dolayı Diyarbakır` a sığınmak zorunda kalan Suriyeli mülteci aileler, merkez Sur ilçesi belediyesi ekiplerinin kendilerini Suriye`ye göndermekle tehdit ettiğini iddia etti. Mülteci aile ev bulma konusunda sıkıntı çektiklerini belirterek, hayırseverlerden barınabilecekleri bir ev istedi. Mülteci aile, ev bulamadıklarından dolayı cami ve sur diplerinde yaşamak zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi.
 
Suriye`nin Halep şehrinden Diyarbakır`a mülteci olarak sığındıklarını dile getiren Caferê Xelo, "Benim ikisi kız ikisi erkek olmak üzere dört çocuğum vardı. Suriye`de evimize bomba atıldı, bir oğlum bahçemize atılan bomba sonucu hayatını kaybetti. Geriye kalan üç çocuğumun da nereye gittiklerini bilmiyoruz. Hayatını kaybeden olan oğlumun eşi de bir çocuğu hariç diğer çocuklarını alıp Irak`a gitti" dedi.
 
`Belediye bizi rahatsız ediyor` 
Bir şahsın Cirêbîsê`den kendilerini arabaya bindirip Diyarbakır`a getirdiklerini söyleyen Caferê Xelo, Diyarbakır Sur Belediyesi`nin kendilerine yaptığı haksızlığa vurguda bulunarak," Mütedeyyin kişiler tarafından bize bir ev ayarlandı. Yaklaşık 9-10 gün o evde kaldık. Daha sonra burada Çingeneler kargaşa çıkardılar, birbirlerine bıçakla saldırdılar. Çingenelerin kavgasından sonra Belediye ekipleri geldi. Belediye ekipleri gelip bizim komşularımıza `Burada Suriyeliler var mı?` diye sormuşlar, komşularımız da vardır demiş. Daha sonra Belediye yanımıza geldi. Kapımızı çalıp, `Yarın saat 08.00`e kadar eşyalarınızı toplayın sizi arabaya bindirip Suriye`ye göndereceğiz` dediler. Komşularımız da kendi aralarında para topladılar, bizi arabaya bindirip Siverek`e gönderdiler. Belediye bizi Suriye`ye göndermesin diye buradaki komşularımız bizi Siverek`e gönderdiler " diye ifade etti.
 
`Allah`a misafir olduk`
Belediye ekiplerinin tehditlinden sonra Siverek` e kaçmak zorundan kaldıklarını, belli bir süre orda kaldıktan sonra tekrar Diyarbakır`a geldiklerini belirten Caferê Xelo, "Burada da camide kalıyoruz. Allah`ın evine gidelim Allah`ın misafiri olalım dedik. Çok şükür camide bize bir oda verdiler bu odada kalıyoruz şimdilik. Allah hayırseverlerden razı olsun Allah onları bela ve musibetlerden korusun. Bize bir ev tutmalarını istiyoruz, bir oda bile olsa yeterlidir` diyerek sözlerine son verdi.
 
Caferi Xelo`nun eşi Fatma ise Suriye`deki durumlarından bahsederek, "Avlumuza bomba düştü duvarlarımız yıkıldı zor kurtulduk bir araba bulup buralara sığınmak zorunda kaldık. Bütün kapılarımızı açık bıraktık eşyalarımızı her şeyimizi bırakıp kaçtık. Bir oğlum öldü, diğer üç çocuğumun nerde olduğunu bilmiyoruz. İki tane kızım vardı kaçıp gittiler ama nereye gittiklerini bilmiyorum. İç savaştan dolayı kaçtık" diye konuştu.
 
Son olarak Caferi Xelonun torunu Zehra ise, "Evimize düşen bomba sonucu babam hayatını kaybetti. Annem de çocuklarını alıp Irak`a kaçtı. Beni de dedemle babaanneme yardım etmem için yanlarında bıraktı, işlerini yapıyorum. Suriye`de çok eziyet çektik" dedi. (Yakup Moğulgani, Hüseyin Yalçın - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir