• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
Irak Kürdistan`ında Yapılan Seçimlerin Kesin Sonuçları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)`de 21 Eylül günü yapılan seçimlerin kesin sonuçları belli oldu. Resmi olarak açıklanmayan sonuçlara göre, bölgenin devlet başkanı Mesud Barzani`nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) güçlenerek çıktı. Erbil ve Duhok`ta oyların sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 70`ini alan KDP, Talabani`nin memleketi Süleymaniye`de de oylarını arttırdı.
Seçimlerde Irak Devlet Başkanı Celal Talabani`nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise hayal kırıklığı yaşadı. Son seçimlerde KYB`den ayrılarak yeni bir parti olarak ortaya çıkan Goran Hareketi, bölgede KDP`den sonra en önemli güç haline geldi. KYB ise seçimlerde üçüncü olabildi.

Seçimlerde en büyük sürprizi ise İslami partiler yaptı. Halepçe başta olmak üzere birçok şehirde yüksek oylar alan  iki islami parti mecliste toplam 20 sandalyenin sahibi oldu. Kürdistan İslami Birliği (Yekgırti) oyların yüzde 10,1`ini alırken Yekgırti`den ayrılan Komal ise yüzde 6,5 oy aldı.

PKK`nın partisi Demokratik Çözüm Partisi (PDÇK) ise büyük bir hezimet yaşayarak yüzde 1`in altında kaldı ve ve meclise temsilci dahi sokamadı.

Bölgede yapılan seçimlerde partiler ve oy oranları şöyle:
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yüzde 38,7
Goran yüzde 23,2

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yüzde 16,8
Kürdistan İslami Birliği (Yekgırti) yüzde 10,1
Komal yüzde 6,5
Diğer yüzde 4,5 

Bu haberler de ilginizi çekebilir