• DOLAR 32.519
  • EURO 34.801
  • ALTIN 2420.504
  • ...
Bakan Eker: Vahşi Sulamaya Son Vereceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımda vahşi sulamanın toprağı çoraklaştırdığı ve ürünlere zarar verdiği için kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Bir dizi açılışa ve Ahilik Haftası etkinliğine katılmak için geldiği Adana`da açıklamalarda bulunan Bakan Eker, Çukurova`nın modern tarımın yapıldığı, geliştiği en önemli, en büyük merkez olduğunu belirterek, "İlk modern sulama burada yapıldı. Aşağı Seyhan sulaması yapıldı. Fakat gelişen zamanda açık sistem sulamalar yerini kapalı sistem sulamalara bıraktı. Ve 50-60 yıl içinde yapılan sulamalar, vahşi sulamalar, toprağa artık zarar verecek boyuta geldi" dedi.

Eker, geçmişte Harran Ovası`nda vahşi sulamadan dolayı problemler yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Harran Ovası`nda olumsuz yapıyı, çoraklaşmaya yüz tutmuş arazileri kurtarmak için 100 milyonlarca tutarında yatırım yapıyoruz. Çukurova`da benzer bir durumla karşılaşmamak için buradaki sulama sistemlerinin de kapalı sisteme geçmesi gerekiyor. Toprağın muhafaza edilmesi, gelecek nesiller için sürdürülebilir tarım yapılması önemli. Valiliğin, çiftçilerin desteğiyle hızla Çukurova için kapalı sulamayı hayata geçirmemiz lazım. Aksi takdirde sulama sistemi bu yapısıyla gelecekte toprakların çoraklaşmasına ve bazı bitkilerin etkilenmesine neden olur. Bunların önüne geçmek için Adana`da harekete geçiyoruz."

(İHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir