• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran: `Nükleer müzakerelerde yeni bir dönem başlıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İranlı üst düzey diplomatlar ve Batılı ülkelerin temsilcileri bu hafta Birleşmiş Milletler’de bir araya gelecek. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran’ın nükleer programına ilişkin başlatılacak görüşmeler, süreçte yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, düzenlediği basın toplantısında görüşmelerde “yeni bir dönemin” başladığını ifade etti ve İran’ın barışçıl nükleer enerji ve İran topraklarında uranyum zenginleştirme faaliyeti haklarını karşı tarafa açıkça belirttiğini söyledi. Afkam, yapılacak toplantının, diğer ülkelerin belirli bir zaman aralığında çözüme ulaşmak için ciddi bir taahhütte bulunduğunu gösterdiğini belirtti

.Avrupa Birliği’nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştireceği belirtilmişti. Perşembe günü yapılacak toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katılacak ve bu toplantı, 1980’deki ABD Büyükelçiliği’nin işgali eyleminden sonra ilişkileri kopan ABD ve İran arasındaki en üst düzeyde ilk toplantı olacak.BM Genel Kurulu’na katılmak için New York’a hareket etmeden önce bir açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, New York’ta İran’ın “gerçek yüzü”nü Batı’ya göstermek istediğini ve nükleer program konusundaki anlaşmazlığı gidermek için görüşmeler ve işbirliğinin devam edeceğini ifade etmişti.

ABD’li yetkililer, Salı günü Genel Kurul’da konuşma yapacak ABD Başkanı Obama ve Ruhani’nin ikili bir görüşme gerçekleştirebileceğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Afkam ise böyle bir toplantının planlanmadığını söyledi. ABD ve müttefikleri, nükleer silah üretmeye teşebbüs etmekle suçladıkları İran’a bir dizi ekonomik yaptırım uyguluyor. İran, iddiaları reddediyor ve uranyum zenginleştirme faaliyetinin, planlanan bir nükleer santral ağı ve sağlık sektörü için kullanıldığını öne sürüyor.

(İHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir