• DOLAR 32.366
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2325.172
  • ...
Yaylada Elektrik Ürettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis’in Tatvanilçesi kırsalında yaşayan göçerler, yaylalarda güneşten elektrik üreterek 40 yıllık gaz lambası geleneğini değiştirdi.Çevre illerden gelerek Bitlis’in Tatvan ilçesindeki kırsal alanlardaki yaylalara yerleşen göçer aileler, çadırlarının yanına kurdukları güneş panelleri sayesinde güneşten elektrik elde ediyorlar. Yılın büyük bölümünü yaylalarda geçiren göçerler, elektronik eşyalarını çadırlarının yanına kurdukları güneş panelleri sayesinde güneşten elde ettikleri elektrikle çalıştırıyor.

Göçerler bu sayede hem çadırlarında elektrik sıkıntısı yaşamıyor hem de teknolojiden de geri kalmamış oluyor. Yüksek kesimlerde kurdukları çadırlarda yaşayan göçerler, diğer bir yandan da güneşten elde ettikleri elektrik sayesinde günlük yaşamlarını kolaylaştırıyor.Göçerlerden Cevdet Sanıç, taşınabilir güneş panelleriyle elektriklerini ürettiklerini, bu sayede televizyon seyretme ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olma imkanı bulduklarını söyledi. Güneş panellerinin her birinin kendilerine yaklaşık 200 TL’ye mal olduğunu aktaran Sanıç, "Güneş panellerini çadırımızın yanına kuruyoruz, buradan elde ettiğimiz elektriği aydınlatmada, televizyonda ve cep telefonlarımızı şarj etmede kullanıyoruz.

Bu sistem göçerlerin hayatının kolaylaştırılması adına çok önemli oluyor” dedi.Çadırda dede, baba, anne, eş ve çocuklar olmak üzere 4 kuşak bir arada yaşayan göçerlerden Fesi Topal ise, "Atalarımız yıllardır konar göçer yaşam sürerek, akşamları çadırlarında gaz lambası kullanıp, televizyon, radyo ve elektriğin hayalini kurdu. Biz de 12 ay çadırda yaşıyoruz. Ama artık teknoloji gelişti. Güneş panelinden elde ettiğimiz elektrik sayesinde Türkiye`de ve dünyada olup biten gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Benim çocukluğumda akşamları gaz lambası eşliğinde oturuyor, erken saatlerde yatıp erken saatlerde kalkıyorduk. Güneş paneli sayesinde elektriğe kavuştuk ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladık” diye konuştu.

(İHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir