• DOLAR 32.373
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2324.5
  • ...
Bitlis'te hacı adaylarına seminer
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS- Bitlis İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminer yaklaşık 2 saat sürdü. Seminere hacı adayları ve diyanet tarafından görevlendirilen imamlar katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan seminere yaklaşık 100 hacı adayı iştirak etti.

 

Hacılar Allah'ın misafirleridirler

Seminerde hacı adaylarına konuşan Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, Haccın, maddi imkânı iyi olan Müslümanların ömründe en az bir defa yapmakla yükümlü oldukları bir ibadet olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Ziyaret etmek anlamına gelen hac, Beytullah'ı yani bizleri yaratan Rabbimizin evini ziyaret etmektir. Yapılacak olan bu ziyaretin bir adabı erkânı vardır. Her Müslüman bu adaba uyarak hac farizasını yerine getirmektedir. Bu farizayı yerine getirmek için yola koyulan Müslümanlar Allah'ın misafirleridirler. Şüphesiz ki, Allah misafirlerine en güzel şekilde ikramda bulunur."

 

Hac ibadetinin hem mal, hem can ile yapılan bir ibadet olduğuna dikkat çeken Müftü Akbaba, "Bazı ibadetler vardır ki, sadece beden ile yapılır. Bazıları sadece mal ile yapılır, ama hac ibadeti hem mal hem de bedenle yapılan bir ibadettir. Onun için bu ibadetin mükâfatı çok büyüktür. Çünkü insanlar bu ibadeti yaparken hem paralarını veriyorlar hem de bedenleriyle yoruluyorlar. Nitekim Hz. Peygamberimiz, hac ibadetini yaparak tövbede bulunan bir insanın anasından doğduğu gibi günahlardan arınmış olacağı müjdesini vermektedir." diye konuştu.

 

Hac ibadetini yerine getirecek hacı adaylarının dikkat etmesi gereken hususlara da değinen akbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizler Kur'an'da övülen kutsal bir beldeye gideceksiniz. Gideceğiniz o belde öyle bir yerdir ki, Allah resulü burada yaşayan zalim, cahil ve çocuklarını diri diri toprağa gömen bir toplumu, İslam'ın rahmet ve şefkatiyle karanlıktan aydınlığa çıkarmıştır.

 

Böyle bir yerde elbette ki, sizlerde insanları incitecek, kalplerini kıracak, onlara eziyet edecek her türlü davranışlardan uzak olmalısınız. Tavaf yaparken, say ederken, Arafat'a çıkarken, kutsal yerleri ziyaret ederken adabına uygun ve insanlara eziyet etmeyecek bir şekilde yapmalısınız. Aksi takdirde orada yapacağınız hayırlarınızı heba edersiniz. Gideceğiniz kutsal topraklarda yapacağınız tüm dualarınız kabul edilecektir. Bunun için bolca tövbe ve istiğfar ediniz. Yeryüzündeki tüm Müslümanların birliği, beraberliği ve dirliği için duada bulununuz." (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir