• DOLAR 32.595
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2507.88
  • ...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Denizli`de `Para Politikaları` konulu konferansta konuştu.

DOLAR SENEYE 1,80`E GİDEBİLİR

MB Başkanı, "MB`nin kura ilişkin görüşünü bir yön duygusu oluşması için paylaşıyoruz. REK`te şu anda 110 çizginin altındayız ve TL aşırı değersiz noktasında ve bu piyasa şartlarında geri döner. Seneye sermaye akımları güçlenirse, dolar /TL 1,80 seviyesine gidebilir, bu olmazsa orta noktalara gelir ki o da 1,92 seviyesidir" dedi.

ALARMİST OLMAYA GEREK YOK

Başçı, "Şu aşamada alarmist politikaya gerek yok, işler kademeli olarak yoluna girecek. Kurdaki artış normal, özel sektörün tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok" şeklinde devam etti.

DÖVİZ REZERVİNİN TAMAMINI KULLANABİLİRİZ

Başçı "Döviz rezerlerinin tamamını kullanabiliriz, bir kısmını bankacılık sistemine destek için bir kısmını döviz kurunda çok sert olması halinde kullanabiliriz. Döviz satışlarımızı kademeli olarak azaltıyoruz, rezerv opsiyonlarında 30 milyar dolar bulunuyor. ZK yp`larda 29,2 milyar dolar bulunuyor, ihtiyaç halinde ROK ve ZK`ları azaltırır ama şu ana kadar ihtiyaç olmadı olacağını da sanmıyorum.Sterilize edilmemiş döviz satışları aracını zaman zaman kullanabiliriz; gerektiği zaman gerektikçe"dedi.

EYLÜL`DEN BERİ DÖVİZ GİRİŞİ KUVVETLİ

Merkez Bankası Başkanı Eylül`den beri döviz girişinin kuvvetli olduğunu buna karşılık oldukça güçlü firma talebi görüldüğünü kaydetti. Başçı Türk tahvil piyasasında çıkışın aşırı düzeyde olmadığını, kurumsal DTH artışı görüldüğünü belirtti. Başçı açık pozisyonu kapalanın doğru zamanının sakin zamanlar olduğunu belirtti.

TÜRKİYE CARİ AÇIĞI FİNANSE EDER

Başçı, cari açıkla ilgili ise şunları kaydetti. "Cari açıkta altın kaynaklı yukarı yönlü bir hareket var. Önümüzdeki aylardan itibaren AB`ye ihracatın artmasını bekliyoruz. Diğer gelişen ülkelere göre döviz kuru en az oynak ülke Türkiye. Döviz kuru oynaklığında Eylül başından bu yana genel bir düşüş var. Türkiye cari açığını her zaman finanse eder, ediyor. Finansmanda bir sıkıntı olmayacak. Bankalar sağlıklı olduğu ve bütçe disiplini olduğu sürece cari açıkta sıkıntı olmaz."

BÜYÜME ILIMLI DEVAM EDİYOR

Başçı büyüme ile ilgili olarak ise "Büyümeye arz yönlü bakıyoruz, sermaye oluşumu artmaya devam ediyor; yatırım hızının GSYH`ya oranı yüzde 20 ama tasarruflar yüzde 15`in altında.Büyüme ılımlı devam ediyor bundan sonra net ihracatın katkısının artmasını bekliyoruz ve bunun daha doğru olacağını düşünüyoruz.Tasarrufları artıracak her yapısal adım faydalı olacak. Kayıtlı istihdam hızla artıyor bu da çok olumlu" dedi.

2014`TE GLOBAL RESİM DAHA İYİ, EN AZ REVİZYON TÜRKİYE`DE

Dünyadaki bütün ülkelerin ihracatlarında yavaşlama olduğunu, büyümedeki yavaşlamayla birlikte ihracatta da düşüş görüleceğini ifade eden Başçı, "Küresel ihracat büyümesi sıfıra kadar indi. Bir süre daha böyle devam edecek" diye konuştu. Avrupa için öncü göstergelerde toparlanma yaşandığına işaret eden Başçı, Almanya ve Fransa`da büyüme öncü göstergelerinin olumlu olduğunu, Almanya`daki iyi verilerin Türkiye için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Başçı, bu yıl her ne kadar düşük büyüme görülse de 2014 için büyüme açısından resmin daha olumlu olduğunu, büyümede aşağı yönlü revizyonun en az Türkiye için beklendiğini ifade etti.

FED TAHVİL ALIMINI AZALTIĞINDA PİYASAYA ETKİSİ OLMAZ

Başçı,"Fed fiilen tahvil alımlarını azaltmaya başlarsa ve tam olarak dediğini yaparsa piyasaya hiçbir etkisi olmaz. Fed faizlerin seyri ile bilgiyi de yavaş yavaş paylaşmaya başlıyor. Bu alandaki belirsizlikte de azalmaya başlıyor. Fed tahvil alımını azaltmaya gelecek ay başlayacak mı bu çok önemli değil. Önemli olan artık bunun fiyatlanmış olması" dedi. Başçı, son günlerde ABD`nin gündemde olduğunu, ABD Merkez Bankası`nın karar belirsizliğinin sıkıntı yarattığını söyledi.

BERNANKE`YE SESLENDİ

Başçı, "Fed ne kadar net politika mesajı verirse o kadar iyi olacak. Mesajın ne olacağı önemli değil, burada da olumlu gelişmeler geliyor" sözleriyle devam etti. (Cnbc-e)