• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye gitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 68'inci Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve ABD Devlet Başkanları'nın ardından üçüncü sırada hitap edecek.

 

Cumhurbaşkanı Gül, New York'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Genel Kurul genel görüşmelerine BM'ye üye devletlerin tamamının katılması beklendiğini kaydederek, katılımcı ülkelerin büyük çoğunluğunun, görüşmelerde Devlet veya Hükümet Başkanı düzeyinde temsil edileceğine işaret etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve ABD Devlet Başkanları'nın ardından üçüncü sırada hitap edeceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Genel Kurul programı ve temasları
Aynı gün öğleden sonra "Sürdürülebilir Kalkınma Konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forum" kapsamında "Liderler Diyaloğu: Yüksek Düzeyli Siyasi Forum-Vizyondan Eyleme" konulu oturuma ana konuşmacı olarak katılacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu, geçen yıl Rio'da yapılan Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nın sonuçları doğrultusunda kurulan Forum'un ilk toplantısı olacaktır. Konuşmamda ağırlıklı olarak, ülkemizin kalkınma alanındaki küresel çabalara katkılarına değineceğim. BM 68. Genel Kurulu'na iştirak eden Devlet ve Hükümet Başkanları'na yönelik olarak, 24 Eylül Salı akşamı bir resepsiyon vereceğim. Bu vesileyle, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 2015-2016 dönemi adaylığımız için destek arayışlarımıza ivme kazandırmayı hedefliyorum" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, "Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi" konulu özel etkinliğe de 25 Eylül Çarşamba günü katılacağını ve burada bulunan Devlet ve Hükümet Başkanlarına hitaben bir konuşma yapacağını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün vereceği konferans ve mülakatlar
New York'ta bulunacağı sürede çok sayıda Devlet ve Hükümet Başkanıyla ikili görüşmelerde bulunacağına da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "Ekonomi diplomasisi faaliyetlerimiz çerçevesinde Merrill Lynch ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenecek etkinliklere katılarak, Amerika'nın iş, finans ve yatırım çevrelerinden saygın temsilcilere ülkemizin sunduğu potansiyeli anlatacağım. Bu fırsattan istifade ederek, Princeton Üniversitesi'nde ve 'Council on Foreign Relations' isimli düşünce kuruluşunda konferanslar vereceğim. Ayrıca, New York Times gazetesinin yazı işleri kurulu, 'Foreign Affairs' ve CNN gibi önde gelen basın ve medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, mülakatlar gerçekleştireceğim."

 

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti vesilesiyle, ABD'de yaşayan Türk toplumu ve derneklerinin temsilcileriyle de bir araya geleceğini ve bu ülkede bulunan Ahıska Türklerinin temsilcilerini kabul edeceğini de sözlerine ekledi.

 

"Dünya gündemindeki konulara ilişkin Türkiye'nin tutumunu anlatacağım"
Bu yoğun programını tamamladıktan sonra, 28 Eylül 2013 Cumartesi günü ABD'den ayrılacağını da bildiren Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmelerine iştirakimin ve bu kapsamda gerçekleştireceğim temasların, dünya gündeminde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın, dış politika önceliklerimizin ve ülkemizin sunduğu iş ve yatırım potansiyelinin en üst düzeyde uluslararası kamuoyuna aktarılması bakımından yararlı olacağına kanaatindeyim."

 

Cumhurbaşkanı Gül'e ziyareti sırasında, eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve New York'ta heyete katılacak olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik edecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir