• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
"Sağlıklı çevre herkesin temel hakkıdır!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Mazlum Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa, kent yakınlarındaki tarlalarda yakılan anızlar nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

 

Argünağa, Batman ve çevresindeki çiftçilerin hasattan sonra yeni ürün elde etme veya kolay toprak işleme adına özellikle mısır tarlalarını ateşe verdiklerini belirterek, "Anız yangınlarının çiftçilerimizce bilinçli olarak çıkarıldığına inanıyoruz." dedi.

 

Son günlerde Batman kent merkezini etkisi altına alan anız yangınlarından kaynaklı dumanların halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Argünağa, "Kent merkezinde ikamet eden kalp, astım ve bronşit hastası vatandaşlarımız her gün kâbus yaşamakta ve sağlık kuruluşlarına kaldırılmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

Bilinçsizce, kolay toprak işleme gerekçesiyle çıkarılan anız yangınlarının sadece insanlara değil, doğada bulunan böcek, kuş, sürüngen, av hayvanı gibi toprak üstündeki canlılara da büyük zarar verdiğine işaret eden Argünağa, "Anızların yakılması sonucu, tarla içerisindeki kuş yuvaları ile bu yuvalarda bulunan ve onların çoğalmasını sağlayan yumurtalar da yanmaktadır. Ayrıca doğada bulunan ve bitki çiçeklerinin döllenerek tohum tutmasını sağlayan bazı arı türleri de bu anız yangınlarından önemli oranda zarar görmektedir. Bilim insanlarının bu tespitlerine kulak verilmelidir" şeklinde uyarıda bulundu.

 

Batman kent merkezinde yaşam süren kadınların artık anız yangınlarından kaynaklı partikül-tozları temizlemekten bitkin duruma düştüğüne değinen Argünağa, "Toplumumuzun sağlıklı çevrede yaşama hakkını sadece Batman Çevre Gönüllüleri Derneği savunmamalıdır. Bu görev hepimize düşüyor. Sağlıklı çevrede yaşamak toplumumuzun en temel hakkıdır. Halk sağlığını ve çevreyi tehdit eden sorunla daha etkin mücadele için ilgilileri göreve çağırıyoruz. Sayın Valimizin meseleye el koymasını, ivedilikle çevre ve sağlığımızdan sorumlu, anız yangınlarıyla da ilgili tüm kamu ve özel kurum-kuruluş yöneticileri ile geniş katılımlı toplantı yapmasını öneriyoruz." dedi.

 

Yapılacak toplantıya çiftçi dernek ve odaları, ilgili köy ve mahalle muhtarları ile cami imamlarının da katılmasında yarar gördüklerini belirten Argünağa, "MazlumDer Batman Şubesi olarak toplumumuzun çevre ve sağlık hakkını savunmayı görev biliyor, bu konularda yaşanan hak ihlallerine daha fazla seyirci kalmayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz." ifadelerine yer verdi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir