• DOLAR 32.587
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2512.213
  • ...
Okul dışındaki tehlikelere dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Okulların başlamasıyla gündeme gelen internet kafeler başta olmak üzere okul dışında bulunan ve öğrencilere çok ciddi zararlar veren etkenlere dikkat çeken Vanlı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, çocukların ve gençlerin bu olumsuz etkenlerden korunması için ailelere, eğiticilere ve yetkililere çok büyük görevler düştüğünü ifade etti.

 

Konuyla ilgili olarak konuşan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, Eğitim-Bir-Sen Başkanı Süleyman Şakar ve İkra Eğitim, Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra-Der) yönetim kurulu üyesi Yusuf Türk, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla baş gösteren okul dışındaki tehlikelere dikkat çekerek yetkilileri göreve davet etti.

 

"Bu bütün eğitim camiası ve ailelerin ortak sıkıntısıdır"

Yeni eğitim öğretim yılının hayırlar getirmesi, İslam'a ve Kur'an'a bağlı bir gençlik yetiştirilmesine vesile olması temennisinde bulunan Diyanet-Sen Başkanı Nurullah Arvas, "Okul dışındaki tehlikeler diye tabir ettiğimiz internet kafeler, madde kullanımı, gayri ahlaki davranışlar ve tutumlar bütün eğitim camiası ve ailelerin ortak sıkıntısıdır. İnternet ve uyuşturucu yaşının düşmesiyle birlikte okul etraflarında bulunan internet kafelerin çocuklarımız için birer tuzak olduğunu defalarca ifade ettik. Bu konuda eğitimcilere, ailelere ve biz STK'lara önemli görevler düşmektedir." dedi.

 

"Çocuklarımıza sahip çıkalım"

Yeni müfredata göre bütün okullarda bilgisayar dersleri ve internet kullanıldığını hatırlatan Arvas, "Öğrencilerin ders ödevi ya da yıllık ödevler gibi bahanelerle internet kafelere gideceklerine, okullarda bu imkân onlara sağlanmalı. Belli bir programla bu fırsat tanınmalı ki kontrol altında tutulabilsin. İstatistiklere göre arama motorlarının yüzde 60'ında sakıncalı siteler ve gençliği yoldan çıkaracak siteler aranıyor. İnternete giren bir çocuğun ilk aradığı şey sakıncalı ve ahlakdışı sitelerdir. İnternet kafelere gidenlerin yüzde 83'ü sosyal paylaşım sitelerine giriyor ve burada hiç tanımadığı insanlarla iletişim ve etkileşim haline giriyor. Onun için aileler çocuklarına sahip çıkmalı ve bu tür tehlikelerden muhafaza etmelidir." şeklinde konuştu.

 

"Evinize internet almak zorun kalırsanız, mutlaka bu oturma odalarında olsun. Çocuklara özel bir odada olmasın" diyen Arvas, yetkililere bu internet kafelere bir an önce bir çeki düzen vermeleri çağrısında bulundu.

 

"Bu konuda mutlaka kanuni düzenlemeler yapılmalı"

Bu kafelere bizim geleceğimiz olan çocuklarımızın girip çıktığını hatırlatan Nurullah Arvas, "Dolayısıyla bugün Türkiye'de yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısı var. Tabi ki bu büyük tuzağa gençliğimizin düşmemesi için emniyet birimlerimize, Valiliğimize merkezi hükümetimize çok büyük görevler düşüyor. Ama sadece onlara görevler düşmüyor. Biz aile olarak bizlere düşüyor eğitimci olarak öğretmenlerimize ve hatta imamlarımıza önemli görevler düşmektedir. Bu konuda mutlaka kanuni bir düzenleme yapılmalıdır." çağrısında bulundu.

 

"İnternet kafeler okul dışı tehlikelerin başında geliyor"

Allah Resulü'nün (sav) "Bir Mü'min aynı delikten iki defa ısırılmaz" hadisi şerifini hatırlatan İkra-Der yönetim kurulu üyesi Yusuf Türk , "Her eğitim ve öğretim yılının başında bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz. Ancak bir türlü çözüm bulunamıyor. İnternet kafeler okul dışı tehlikelerin başında geliyor. Okullarımızda bilgisayar dersi verilirken, bu derslerde bilgisayarlardaki teknik bilgilerin yanında ahlaki nasihatlerde yapılmalı, İnternetin fayda ve zararları öğrencilere anlatılmalıdır." ifadelerini kullandı.

 

"Çocuklarımızı İslami bir ahlakla ahlaklandıralım"

Okul çevresindeki tehlikelerden başka bir tanesinin de okul çevresindeki yabancı kişiler olduğuna dikkat çeken Türk, "Bunlar çok rahat bir şekilde uyuşturucu çeteciliği yapabiliyor. Temiz bedenlere sahip olan çocuklarımız zararlı maddelerle tanıştırılıyor ve onları bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar, bu da hakikatken son zamanlarda öğrencileri tehdit etmektedir. Eğer gelecekte kendimizi iyi bir yerde görmek istiyorsak, sadece internet konusu değil tüm konularda çocuklarımızı geleceğe hazırlamalı ve İslami bir ahlakla ahlaklandırmalıyız." diye konuştu.

 

"Öğrenci okul yerine internet kafelere gidiyor"

Öğrencilerin ödev ve benzeri konularda okuldaki internetleri kullanmaları gerektiğine değinen Eğitim- Bir- Sen Şube Başkanı Süleyman Şakar ise, "Her okulda bir internet odası olmalı ve öğrenciler derslerini ve ödevlerini burada takip etmelidir. Velilerin bu konuda çocuklarını takip etmesi gerekir. Küçük çocuklar okula gitmiyor, direk internet kafelere gidiyor" şeklinde konuştu.

 

Van Valiliği ve Emniyetine çağrı!

Van Valiliği ve Emniyetine çağrıda bulunan Şakar, "Bu işe el atıp sıkı bir şekilde internet kafeleri denetlemeleri gerekir. Bu işe çok acilen çözüm bulunmalı. Gençlik elimizden kayıp gidiyor. Avrupa da yaşı 18 olanlara içki satılmıyor. İlkokul 5. sınıfa giden çocuklar bira alıp içiyor. İnanın eroin bile kullananlar vardır. Emniyet bunları çok iyi biliyor. Onun için acilen tedbir alınmalı, yoksa çocuklarımızın ve neslimizin gidişatı hiç iyi olmaz." dedi. (Murat Dalgın/Sedat Karatay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir