• DOLAR 32.593
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2512.652
  • ...
Anadilde eğitim evrensel bir haktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Şubesi Diyarbakır'da yaptığı basın açıklamasında, anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğu belirtilerek, gül bahçesi olan bu coğrafyanın tek renge çevrildiğine dikkat çekildi.

 

Devletin bu tutumundan dolayı birçok dilin unutulduğu bazılarının can çekiştiği belirtilen açıklamada, hükümet ve devlet yetkililerinin bu talepler karşısında egemen, inkârcı ve yok sayan küçümseyici tavırdan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

 

Yapılan basın açıklamasında anadilde eğitim gören bireylerin daha sağlıklı olduğunun altı çizilerek, "Anadili yasaklanan, horlanan, küçük görülen, onunla eğitim ve öğretiminin baskı altında olan bir bireyin ilerde hiçbir şekilde sağlıklı olduğunu iddia edemeyiz, sağlıksız bireyler sağlıksız toplum demektir. Özgüveni tam, bilim ve sanatla ilgilenen geleceği sevgiyle örmek isteyen çocuklar ve gençler görmek istiyorsanız anasından duyduğu dili onlara yasaklamanız gerekmez. Bu evrensel bir haktır" denildi.

 

Açıklamanın devamında ayrıca tüm dillere özgürlük verilmesi gerektiği ifade edilerek, "Özgürlükçü birçok yasanın yanında, Kürtçe de dâhil olmak üzere Anadolu'da yaşayan tüm diller anayasal güvenceye kavuşmalıdır. Bu siyaset ve gerilim konusu yapılmayacak kadar hassas bir konudur" şeklinde belirtildi. (Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir