• DOLAR 32.555
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2426.831
  • ...
Müftü Arvas'tan Hac tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Hacca gidecek ilk kafileler yola çıktı. Mukaddes topraklara gidecek olmanın heyecanını yaşayan hacı adaylarını şimdi de hazırlık telaşı sardı.

 

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, hacca gidecekler için önemli tavsiyelerde bulundu. Konu ile ilgili İLKHA'ya konuşan Arvas, hacca gideceklerin zamanlarını boşa harcamamaları uyarısında bulunarak, namazlarını cemaatle kılmalarını, bol bol dua ve istiğfar etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

 

Haccın kelime olarak kast etmek, yönelmek anlamlarına geldiğini anımsatan Müftü Arvas, fıkhî manada ise; belli zamanlarda belli mekânları, belli şartlarla ziyaret etmek anlamına geldiğini ifade etti.

 

Hac'da Mikat, yolculuk, tavaf, ihram gibi kavramların olduğunu aktaran Müftü Arvas, bu kavramların sembolik anlamlarını anlattı.

 

Arvas, "Mikat, belli bir vakitte sözleşmedir. Hz. Musa'nın Tur-i Sina'ya gitmesine de Mikat diyoruz.

 

"İhram der ki: dünyada sana ait bir şey yoktur"

İhram ise, insanın dünyadan hiçbir şeyin kendisine ait olmadığını bilmesidir. Peygamber efendimiz buyuruyor ki; 'Dünyada insana ait 3 şey vardır. Giydiği elbise, karnını doyuracak kadar yiyecek, barınacak kadar meskeni onundur.' İnsan öyle düşünmeli. İhram, işte bu ihtarı yapıyor. Diyor ki dünyada sana ait bir şey yoktur. Yani bu bir eğitimdir. Bu, dünyaya çalışmaktan vazgeçmek anlamına gelmez. İnsan içinde olduğu bütün bu imkanların geçici olduğunu, bu imkanları insanların faydasına sunmak için adeta görevli olduğunu, mal ve mülkün onun zimmetinde olup ona ait olmadığını bilmesi gerekir.

 

"Yolculuk, tedbiri bize öğretir"

Yolculuk, insanın seferi olduğunu, misafir olduğunu gösteriyor. Yolculuğa çıkarken azıksız çıkmamayı, tedbirsiz çıkmamayı öğretir. İnsan ahret yolunun yolcusu ise o zaman hazırlıksız gitmeyecek. Yolculukta ne lazımdır? Karanlık için ışık lazımdır. Açlık için azık lazımdır. Korkulardan emin olmak için arkadaş ve dost lazımdır. Yönünü bilmesi için pusulaya ihtiyacı vardır. Yolculuk bunu bize gösteriyor.

 

"Zerreden küreye her şey tavaf halindedir"

Bir de tavaf var. Tavaf, zerreden küreye kadar bütün hücrelerin, atomların, galaksilere kadar hareket halinde olduklarını, gösterir. Adeta bir tavaf halinde olduklarını gösterir. Kabe ise yeryüzü dairesinin noktasıdır. Tavafta insanlar Kabe'yi soluna alır. Sola almasını sebebi şu. Bazı İslam büyükleri Kabe'yi kalbe benzetmişler. Kabe dünya merkezi için bir kalp mesabesindedir. Soldan tavafa başlarken kalbini kainatın kalbi olan Kabe'ye birleştirme suretiyle o şekilde dönüyor." dedi.

 

Hacılara önemli tavsiyeler

Haccın, turistik bir ziyaret olmadığını söyleyen Arvas, hacca gideceklere şu tavsiyelerde bulundu:

 

"Hacca gidecekler öncelikle sabırlı olmalılar. İkinci tavsiyemiz orada kendilerine tavsiye edilen hususların, mutlaka onların yararı için olduklarını bilmeliler. Zamanlarını boşa geçirmemeleri gerekir. Buradan yolculuğa başlarken herkes kendisine belli bir zikir edinmeli. 5 vakit namazını cemaatle gerek Kabe'de gerekse Medine-i Münevvere'de kılmaya gayret göstermeli. Gece erken uyuyup erken kalkmalılar. Hacımız imsak vaktinde kalksın. Mümkün mertebe servislerde, yemekhanelerde gidiş gelişlerde panik yapmasınlar. Çarşı pazarları dolaşıp da kıymetli zamanlarını harcamasınlar. Buradan giderken ilk önce helallik almalıdırlar. Tevbe istiğfar etmeliler. Yolculuk esnasında karışılacakları prosedürler olabilir. Sonuçta yabancı bir ülkeye gidiyorlar. O ülkenin de kendisine göre kuralları vardır. Oradakilerine de zorluk çıkarmamaları gerekir.

 

Oraya gittikten sonra Kabe'yi görür görmez hemen dua etmeleri lazım. Kabe'de yapılan dualar, dua şartlarına uygun olduktan sonra kesinlikle kabul ediliyor. Mescid-i Haram'da namaz kılsınlar. Allah'ın rahmeti sürekli oradakilerin üzerine yağıyor."

 

"Hiç kimseye hor bakma, sen nefsine yan çıkma…"

Hac'da farklı ırktan, farklı renkten insanlarla tanışma fırsatının da olduğunu söyleyen Arvas, herkese iyi muamelede bulunmamız gerektiğini söyleyerek, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin, "Hiç kimseye hor bakma. Sen nefsine yan çıkma. İncitme gönül yıkma. Mevlâ görelim neyler. Neylerse güzel eyler" beyitini hatırlattı.

 

"İsraftan kaçının"

Hacıların, alınacak eşyalarda israfa kaçmaması uyarısında bulunan Müftü Nimetullah Arvas, "Hacılarımız oraya gittikten hemen sonra çarşı pazara alışverişe başlıyorlar. Çok da fahiş fiyatlarla eşya almaya çalışıyorlar. Orada alınacak eşyaların hepsi burada da var. Orada kendine yük yapmasın. Hatta buradaki eşyaların çoğu oradakilerden de kalitelidir. Oradan getireceği iki önemli şey var: Zemzem ve hurma. Yani, zihinleri, kalpleri alışveriş ile olmasın. Hac'da kimi düşünüyorsa ona hediye alacağına onun için Kabe'de dua etsin. Tabi ki eşya alsınlar; ama israfa kaçmasınlar." ifadelerini kullandı.

 

Müftü Arvas, son olarak hacca gideceklerin haccının hayırlara vesile olmasını temenni etti. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir