• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çözüm süreci faili meçhul dosyalarına da yansıdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde çözüm süreciyle yaşanan olumlu hava, faili meçhul dosyalarına da yansıdı.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa, Siirt ve Batman`ın "terör suçu" kapsamındaki soruşturmalarını yürüten Terörle Mücadele Kanunu`nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinde, çözüm süreciyle dosya sayısında yüzde 40`a varan azalma yaşanınca, cumhuriyet savcıları, mesailerinin büyük bölümünü yıllarca dosya yoğunluğu nedeniyle bakılamayan faili meçhul dosyalara ayırdı.

Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, daha önce Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun`un yürüttüğü yaklaşık 10 bin faili meçhul dosyayı, 10 savcı arasında bölüştürdü.

Daha fazla duyarlılık bekliyoruz

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90`lı yıllardan kalan faili meçhul dosyalara yıllarca duyarsız kalındığını, raflarda bekleyen dosyaların adeta ``sahipsiz`` olduğunu belirtti.

Özellikle ``JİTEM`` ve ``Temizöz Davası`` ile 2009 yılından itibaren bazı soruşturma dosyalarına belli bir ilginin oluşmaya başladığını kaydeden Elçi, ``Savcıların mesailerinin yüzde 90`ı KCK dosyalarına hasıl edilmişti. Dolayısıyla bir tek savcı binlerce dosyaya bakıyordu. Biz bunu sürekli olarak eleştirdik. Bu dosyalar için yetecek kadar savcı, kolluk görevlisi, araç ve gereç ayrılması gerektiğini dile getiriyorduk`` dedi.

Sadece bir tek savcı ile böylesi önemli binlerce dosyanın sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğini vurgulayan Elçi, şunları söyledi:

``Barış ve çözüm süreciyle hem silahlı eylemler hem de kitlesel gösterilerde büyük düşüş yaşandı. Son 9 ayda bu tür soruşturmalarda belirgin anlamda gözle görülür düşüş söz konusu. Savcıların bu düşüşle faili meçhul dosyalara daha fazla yönelmeleri sevindirici.

Dolayısıyla savcı sayısı göz önünde bulundurularak bir plan yapılmalı, bir strateji oluşturulmalıdır. Yeterli sayıda bu konuda uzman, geçmişi kısmen bilen, tecrübeli polis şefleri de görevlendirilmelidir. Bizler bu konuda adli ve idari mahkemeler ile kamuoyundan daha fazla duyarlılık bekliyoruz.``

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir