• DOLAR 32.518
  • EURO 34.668
  • ALTIN 2491.732
  • ...
Onlarca köpeğin öldüğü köyde bulaşıcı hastalık riski
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş'un Bahçe köyü ve civar köylerde son bir ay içinde onlarca köpek öldü. Köpeklerin bulaşıcı bir hastalıktan dolayı öldüğünü ileri süren köy sakinleri, kendilerinin büyük bir risk ile karşı karşıya olduklarını söylüyor.

 

Bahçe köyü sakinlerinden Alican Ural, son bir ay içinde köylerinde ve çevre köylerde bulaşıcı bir hastalıktan dolayı onlarca köpeğin öldüğünü belirterek, kendilerinin bulaşıcı hatalık nedeniyle köy halkı olarak büyük bir risk altında olduklarını ifade etti.

 

Özellikle çocukların bundan etkilendiklerini ifade eden Ural, kimsenin bu konuyla ilgilenmediğini ve kendilerinin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını kaydetti.

 

Ural, ''Yaklaşık bir aydır köyün tüm köpekleri hastalandı. Sadece 2-3 tane köpek kaldı, onlar da hasta. Köpeklerin neredeyse tümü öldü ve buna bir çözüm de bulunmuyor. Sadece bizim köyün değil, çevremizdeki hemen hemen tüm köylerde durum böyle. Bunun nedeni konusunda da şimdiye kadar kimse herhangi bir yere başvuruda bulunmadı. Köylüler de ''sonuçta köpektir ne olacak'' deyip ilgilenmiyorlar. Bu bulaşıcı bir hastalık olabilir. Eğer bu hastalık bulaşıcıysa bu insanlara da bulaşacak ve insanlar da ölecek. Öyle bir hastalık ki, hayvanlar 2 saat içinde adeta çöküyor ve bir hafta içinde eriyip bitiyorlar. Kimisinin gözü kör oluyor, yani çok değişik ve kötü bir hatalık'' dedi.

 

Şimdiye kadar sadece kendi köylerinde bir ay içinde 40 'a yakın köpeğin öldüğünü belirten Ural, bu salgın hatalığın ve bunun sonucunda meydana gelen köpek ölüm vakıalarının sadece kendi köylerinde değil, civardaki tüm köylerde de olduğunu söyledi.

 

Çocukların da bu hastalıktan etkilendiklerini kaydeden Ural, ''Köpeklerin bu hastalığından çocuklar da etkileniyorlar. Köyümüzde hastalanan çocuklar oldu. Bu çocuklardan birini hastaneye götürdüler. (Anlatılanlara göre) doktor çocuğun ayağının kesilmesi gerektiğini söylemişti. Nedeni sorulduğunda ise doktor, bu çocuğun köpeklerden hastalık kaptığını belirtmişti. Daha sonra çocuğu bir kaç hastaneye daha götürdükten sonra iyileşti'' dedi.

 

Ural son olarak, bu hatalığın insanlara bulaşma ihtimalinin çok fazla olduğunu, bu nedenle ilgili kişilerin buna bir an önce müdahale etmeleri gerektiğini söyledi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir