• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2507.188
  • ...
Anadilde eğitim geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Selvi yazsına, "Paketin içeriğine ilişkin ulaştığım bazı bilgileri paylaşacağım ama önce birkaç tespitte yarar var." diyerek başlıyor. Cemil Bayık`ın "Geri çekilmeyi dudruyoruz" açıklamasının ardından demokratikleşmenin devam ettiğini söyleyen Selvi, bunu, sürecin pazarlık olmadığının kanıtı olarak görüyor. Ak Parti döneminde demokratikleşmenin hız kazandığının altınız çizen Selvi`nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Paketin içeriğine ilişkin ulaştığım bazı bilgileri paylaşacağım ama önce birkaç tespitte yarar var.

Cemil Bayık, demokratikleşme paketi çıkarılmadığı için geri çekilmeyi durdurduğunu açıkladı.

Geri çekilme durdu ama demokratikleşme devam ediyor.

Demek ki, bu çözüm süreci bir `Al-Ver` süreci değil.

Demek ki, MHP`nin iddia ettiği gibi PKK ile anlaştılar iddiası da doğru değil.

AK Parti iktidarı döneminde, özellikle de 2007`den bu yana demokratikleşme adına önemli adımlar atıldı.

Birbirini tamamlayan 4 paket çıkarıldı, bir anayasa değişikliği yapıldı, darbelere dayanak teşkil eden TSK İç Hizmet Kanunu`nun 31.Maddesi`nin, EMASYA Protokolü`nün kaldırılması gibi paket dışı düzenlemeler yapıldı.

Selvi`nin yazısının en önemli bölümlerinden biri ise ana dilde Eğitim.  Ana dilde eğitimin, demokratikleşme paketinde var olduğunu yazan Selvi konuya açıklık getiriyor, 5580 Sayılı Özel Öğretim Yasası değiştirilerek, özel okullarda ana dilde eğitimin önünün açıldığını yazıyor. İşte yazının ilgili bölümü:

"Bir kez daha teyit ettim, ana dilde eğitim paketteki yerini koruyor.

Başbakan Erdoğan`ın, Türkmenistan gezisi dönüşünde ana dilde eğitime ilişkin sözleri nedeniyle çıkarılması bekleniyordu. Değişik seçenekler incelendi.

Ana dilde eğitimin önünde en büyük engel Anayasa`nın 42.maddesinden kaynaklanıyor.

Anayasa değişikliği yapılması ya da başka bir formül bulunması gerekiyordu.

AK Parti`nin Anayasa`yı değiştirecek sayısı olmadığı için, `Anayasa değişikliği` otomatik olarak seçenek dışı kaldı. Onun yerine 5580 Sayılı Özel Öğretim Yasası değiştirilerek, özel okullarda ana dilde eğitimin önü açılıyor."

Formül bu.

Seçim barajına da değinen Abdülkadir Selvi, pakette seçim barajına ilişkin bir madde olmadığını belirtiyor:

"Seçim barajı kaldırılmıyor. Ama seçim barajını anlamsız hale getiren, `Daraltılmış Bölge` sistemine geçiliyor. Her seçim çevresinin 1-3 ya da 5`e bölünmesi gündemde. Türkiye`nin 550 seçim çevresine bölünmesi yerine 3-5 seçeneği üzerinde çalışılıyor.

Kamuda başörtüsü, azınlık vakıflarının mallarının iadesi, eski yerleşim yerlerinin isimlerin verilmesi, Terörle Mücadele yasası, Türk Ceza Kanununu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası`nda mükerrer olarak düzenlenen suçların teke indirilmesi gibi düzenlemeler yapılıyor."

Bu haberler de ilginizi çekebilir