• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...

MERSİN- Mersin Akdeniz İhracatçılar Birliği AKİB tarafından yapılan yazılı açıklamada, 20 Eylül 2013 tarihli ihracat izni ile başlayacağı bildirildi.

 

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, bu sezon ürünlerin oldukça kaliteli olması nedeniyle üretici ve ihracatçıların olumlu beklenti içerisinde olduklarını, söz konusu ürünleri diğer çeşitlerin de takip edeceğini belirterek, narenciye ihracat sezonunun tüm ihracatçılara ve ihracat zincirine katkı sağlayan tüm paydaşlara hayırlı olması dileklerinde bulundu.

 

Son 10 yıllık dönem göz önüne alındığında, 2002 yılında 237 milyon 204 bin 810 dolar olan narenciye ihracatının, 2012 yılı ocak-aralık döneminde 914 milyon 152 bin dolarlık hacim ile toplam yaş meyve sebze ihracatı içinde yüzde 42 gibi önemli bir paya sahip olduğunu belirten Kavak, "Geçmiş yıllarda üretici ve ihracatçı arasında sağlanan işbirliği çalışmaları sonucu, bugün dünya narenciye üretiminde ve ihracatında önde gelen ülkeler arasında yer alınmaya başlanmış, binlerce aileye de istihdam yaratılmıştır. Ülkemizin 2012 yılı narenciye üretim miktarı 3,4 milyon ton olarak bildirilmiştir. Gelinen noktada Türkiye, dünya narenciye üretiminin yüzde 3'ünü karşılamaktadır. Sahip olunan bu başarı, kurumlar arası işbirliği ve bu işbirliğinin üreticilere yansımasından kaynaklanmaktadır." diye açıkladı.

 

Türkiye yaş meyve sebze ve narenciye sektörünün, dünya ile rekabet edebilmesi için üretimden ihracatçıya herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Kavak, "Rekabette avantaj sağlayan en önemli unsurlar fiyat, kalite ve üretim esnekliğidir. Pazarlardaki rekabetin artarak devam ettiği günümüzde, rakiplerle baş edebilmek ve varlığımızın sürdürülebilir olması için rekabet gücümüzün gerek kalite gerekse maliyet olarak rakiplerimizden bir adım önde olması gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir." dedi.

 

Kavak konuşma şöyle sonlandırdı: "En önemli pazarları olan Ortadoğu, Irak ve İran'da yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, ihracat hedefinde ciddi bir sapma olmayacak. Üretici ve ihracatçılar olarak ülke çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç doğrultusunda birlikte hareket ettiğimiz takdirde, 2023 yılı 10 milyar dolar yaş meyve-sebze-narenciye ihracat hedefi ve 500 milyar dolar Türkiye ihracat hedefinin başarıyla gerçekleştirileceğini belirtmek isterim." (Osman Öksüz-İLKHA)