• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Sille Ak Cami ibadete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Selçuklu Belediyesi tarafından Sille'de başlatılan sağlıklaştırma çalışmaları ile tarihi miras gün yüzüne çıkıyor. Dini yapıların restorasyonu kapsamında Mormi ve Orta Camilerin ardından Ak Cami'nin de restorasyonu tamamlandı.

Yürütülen çalışmalarda, caminin duvarlarında bulunan derin çatlaklar restorasyonda sıkça kullanılan dikişleme metodu ile onarıldı. Yapıların statiğinde bulunan sorunlar uygulanan proje ile giderildi. Camilerin alt ve üst katlarında bulunan döşemeler aslına uygun olarak değiştirildi. İç ve dış sıvalar ile çatı kısmında bulunan saç kaplamalar, kurşun kaplama ile değiştirildi.

Camilerde bulunan minber, mihrap, kürsü ve mahfil gibi mimari öğelerin konservasyonu yapıldı. Ayrıca caminin şadırvanı yeniden yapılırken, bahçe duvar ve döşemeleri değiştirildi. Son cemaat alanındaki muhdes yapılar kaldırıldı ve özel aydınlatma sistemleri kuruldu. Restorasyon çalışmaları 812 bin TL'ye mal olan Ak Cami ibadete açıldı.

Tarihi dokusunun yanı sıra, Sille'nin engin bir kültür hazinesine sahip olduğunu dile getiren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Günümüze kadar tarihi ve kültürel varlığını koruyabilen; abideleri, mabetleri, sosyal yaşamı ile geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini koruyan Sille, zengin bir tarih ve kültür vadisidir. Sille'nin tarihi ve kültürel değerlerini, el sanatlarını, folklorik yapısını yeniden canlandırmak ve geliştirmek için önemli projeler başlattık.

Bu projelerden biri de restorasyon çalışmalarıdır. Tarihi Mormi, Orta Camilerinin ardından Ak Cami restorasyonu tamamlandı. Çay Cami restorasyonunda da sona yaklaşıldı. Tarihi yeniden canlandırıp, gelecek kuşaklara aktarmanın haklı sevincini yaşıyoruz." dedi.(İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir