• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...

ANKARA-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ziyarette yaptığı konuşmada, Vietnam heyetini TZOB'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Vietnam'ın büyük miktarda pirinç ürettiğini, kauçuk, kahve, tekstil ürünü ihraç ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"İki ülke arasında işbirliği imkânları olduğunu görüyorum. Vietnam'ın kanatlı et sektörü ve endüstriyel bitkiler üretimi de önemli seviyede. Türk tarım sektörü de hızlı gelişiyor. Gayri safi yurtiçi hâsılada tarımın payı yüzde 8'i buluyor. 62-63 milyar dolarlık tarım hasılamız var. 20 milyar dolarlık gıda, tarım ürünleri ihracatına sahibiz. Türk tarımında verimliliği yakalama konusunda önemli mesafeler alındı. Yaş meyve ve sebzede rekabet gücümüz arttı. Seracılık, örtü altı tarımda önemli mesafeler kat ettik."

Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı: "Vietnam hala bir ziraat ülkesi"

Vietnam'ın hala bir ziraat ülkesi olduğunu, ülke nüfusunun yüzde 70'inin tarımda yer aldığını belirten Nguyen Quoc Cuong, "Tarımda belli bir başarımız olmuştur ama özellikle Türkiye gibi dünya ülkelerinin tecrübelerinden faydalanmak isteriz" dedi. Nguyen Quoc Cuong, TZOB'un görevleri, çiftçi örgütlenmesi, tarımla ilgili kurum ve kuruluşlar, devlet destekleri ve tarım bütçesi konusunda bilgi almak istediğini söyledi.


Bayraktar: "ABD ve AB ülkelerinin tutumlarından rahatsızız"

Kalkınmakta olan ülkelerin tarımlarına destek vermek zorunda olduklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Girdi maliyetleri çok ucuz olan ABD, AB ülkeleri bile sürdürülebilir üretim için hala tarımlarına destek veriyorlar. Desteksiz üretim mümkün değil. Dünya nüfusu her yıl 75 milyon artıyor. Biyoyakıt kullanımı arttı. Büyük nüfuslu ülkeler olan Çin ve Hindistan'ın tüketim eğilimleri değişiyor. Gıda ve enerji önem kazandı. Tarım çok önemli bir sektör olacak. Dünyada 900 milyona yakın insan açlık çekiyor. 1,5 milyar insan da obeziteden muzdarip. Gıda kaynaklarının çok iyi dağılmadığı ortada. Dünyadaki açlığın önlenmesi bakımından Türkiye, Vietnam gibi gelişmekte olan ülkelerin tarım potansiyellerini çok iyi kullanmasını çok önemsiyoruz
.
Gelişmiş ülkeler tarımlarını çok büyük kaynaklarla destekliyorlar. Biz gerek ABD, gerek AB ülkelerinin tutumlarından rahatsızız. ABD, Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere balık tutmasını öğretmiyorlar, balık veriyorlar. Size tavsiyem çiftçinize balık tutmasını öğretin. Dünya Ticaret Örgütü'nün de gelişmekte olan ülkeleri koruması gerekir, bunun çok önemli olduğu düşünüyorum. Gelişmiş ülkeler Dünya Ticaret Örgütü'nde etkili. Dünya Ticaret Örgütü'nde gelişmekte olan ülkeler birlikte hareket etmeli, destekleme politikalarında işbirliği yapmalı.. Her zaman Vietnamlı çiftçilerle işbirliğine hazırız. İşbirliğimiz her iki ülke çiftçilerine de katkı verecektir."

Nguyen Quoc Cuong Vietnam Çiftçiler Birliği olarak aynı fikri taşıdıklarını vurguladı. Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı Nguyen Quoc Cuong, ülkelerinde 60 milyonun üzerinde tarım nüfusu olduğunu, Vietnam Çiftçiler Birliği'nin 10 milyon üyesi bulunduğunu, kendilerinin parti içi seçimle göreve geldiklerini, ülkede toprakların devlete ait olduğunu, çiftçilere 50 yıl gibi sürelerle üretim hakkı tanındığını, örgüt olarak devlete tarımla ilgili danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Vietnam Çiftçiler Birliği Başkanı Nguyen Quoc Cuong, TZOB Genel Başkanı Bayraktar'a Vietnam'ın başkenti Hanoi'nin simgesinin işlenmiş olduğu plaket hediye etti.

Görüşmenin ardından TZOB tarafından Vietnam heyetine Türk tarımıyla ilgili sunum yapıldı.(İlyas Yavuz - İLKHA)