• DOLAR 32.587
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2512.213
  • ...
Beritanlıların  göçü başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Hayvancılıkla uğraşan Beritan aşiretlerinin sıcak bölgelere olan göçleri başladı. Yaz aylarında gür otlakların olduğu Doğu bölgelerine göç eden Beritanlılar havaların soğuması ile birlikte Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi sıcak illere göç etmeye başladılar.

Her yıl nisan ile mayıs aylarında Karlıova'nın değişik yaylalarını kiralayan göçebeler,yaz sezonunu burada geçirip, peynir ve kuzularını sattıktan sonra, havaların soğumasıyla beraber sıcak memleketlere göç etmeleri başladılar.

Göçebelerin asıl memleketi olan Elazığ'da hayvanların verimli olmamasından dolayı kış aylarında daha rahat etmeleri için Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerde kalan göçebeler,yaz aylarında ise kuraklığın olmadığı ve havanın serin olduğu Bingöl ve Erzurum gibi illere gelerek yaz sezonunu buralarda geçiriyorlar.

Göç ettikleri yerlerde yaylaları kiraladıklarını belirten Beritan göçebelerinden Vahit Akalın, "Biz Beritanlıyız,yaz aylarında Bingöl'ün Karlıova yaylalarına geliyoruz,yayla kiralıyoruz.Urfa'ya gittiğimizde orda da kira parasını veriyoruz,hayvanlar para etmediği için emeğimizin karşılığını alamıyoruz." dedi.
Yahsan Akalın ise "Yazın bu bölgeler hayvanlarımız için verimlidir,kışın ise çok soğuk olduğu için Urfa'ya gidiyoruz." dedi.

"Memleketimizde sadece bir ay kalabiliyoruz"
Asıl memleketlerinin Elazığ olduğunu ancak yıl içersinde sadece bir Elazığ'da kalabildiklerini belirten Beritan aşiretinden Hüseyin Akalın " Geçim kaynağımız olan hayvancılık için kışın sıcak bölgelere gidiyoruz,yazın ise serin bölgelere gidiyoruz.Gittiğimiz her bölgeye bir ücret vererek gidiyoruz,çok sıkıntılar çekiyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz.mesela biz Urfa'dan Karlıova'ya yayan geliyoruz ve bu yolculuğumuz bir ay sürüyor,yolda hayvanlarımız bazen telef oluyor,bazen kurt kapıyor,bazen aşırı yağan yağmurun altında saatlerce bekliyoruz ve çok sıkıntı çekiyoruz.Karlıova'ya geldiğimizde peynir ve kuzularımız sattıktan sonra tekrar geri dönüyoruz.Hayvancılık eskisi gibi verimli değil çünkü emeğimizin karşılığını zaten alamıyoruz,hayvanların yemlerini bile zorla alabiliyoruz,hayvancılık konusunda hükümetin büyük adımlar atması gerekir,bu işi yapanlara destek vermeleri lazım." dedi.

Nisan ve mayıs aylarında Karlıova'ya gelen göçebeler aynı zamanda esnafında yüzünü güldürüyor.Karlıova esnafı hayvancılıkla uğraşanların sıcak bölgelere göç etmelerinde sonra Karlıova caddelerinin boş kaldığını söyledi.Esnaflar göçebelerin gitmesini istemediklerini söylediler.(Bülent Temiz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir