• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
MERSİN - Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, tarım sektöründe son yıllarda sevindirici gelişmelerin yaşandığını belirterek, yerli tohum ıslahı ile İsrail Tohumu kullanımının azaldığını söyledi.


İsrail tohumuna son
Uzun, "Yerli tohum ıslahı ve üretimin artması ve sektörün gelişmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve önünün açılması için çalışmalar yapıyoruz. Belirli aralıklarla sektör temsilcileriyle bir araya gelip, birlikte çalışacağız. Geçmiş yıllarda yok denecek kadar az olan yerli tohum ıslahı ve üretimi bugün yüzde 50 seviyesine ulaşmış, hatta kavun, biber gibi bazı sebze türlerinde yüzde 80 oranındadır. Yerli tohum üretimi ve kullanımı artarken, İsrail menşeili tohum kullanımı ise yüzde 5'in altına düşmüştür. Bu çok önemli bir gelişmedir" dedi.


Tarıma destek yağdı
Üreticilere ve tarıma yapılan desteğin zirve yaptığını ifade eden Milletvekili Uzun, "Genel bir değerlendirme yapıldığında Türkiye'nin tarıma verdiği destek dünya ortalaması ile karşılaştırıldığında çok net görülmektedir. İhracatımız geçen yıllara göre daha büyük artışla devam ediyor. Geçen yıllara göre daha iyi olduğunu ve hedeflerimizin üzerinde gittiğini söyleyebilirim. Fakat çiftçimiz açısından destek her zaman beklenen, artırılması istenen bir şeydir. Ama devletimizin tarıma verdiği destek dünya ortalamasının çok üzerindedir" şeklinde konuştu.


Köylerdeki tarım arazilerin toplulaştırılıyor
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yasa gereğince köylerdeki tarım arazilerin toplulaştırılması yoluna gittiklerini belirten Uzun, 19 köyde kapalı drenaj, 34 köyde arazi toplulaştırması çalışmaları yapılacağını söyledi.

Uzun, "Arazi Toplulaştırma projelerinin uygulanması ile çok sayıda ve dağınık durumdaki parseller bir araya getirilerek parsel sayısı azaltıldığından, ayrıca yeni ve planlı yollar inşa edildiğinden çiftçimizin parsellerine gideceği yol kısalmaktadır. Bunun sonucunda her bir işletme hektara yılda ortalama 25 LT yakıt kazanımı elde edecek. Düzgün şekilli ve dolayısıyla tarımsal işlemeye uygun, ideal parseller oluşturulduğundan çiftçilerimiz parselleri içinde yapacağı ekim, sürüm, dikim gibi faaliyetlerinde zamandan, işgücünden ve yakıttan tasarruf edecek. Böylece çiftçimizin yüzü gülecek ve çiftçimiz daha çok kazanacak" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)