• DOLAR 32.548
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2438.136
  • ...
Elektrikli araçlar geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa Ticaret Odası (ŞUTSO) öncülüğünde Göbeklitepe Toplantı Salonunda yüksek kirleticiler sınıfına giren taşıtlarda kullanılan mazot, benzin ve gaza alternatif olarak ulaşımın elektrikle sağlanması için 'e-mobilite' toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya bu işin öncülüğünü yapan Hollanda APPM'den Mark Van Kerkhof, PİRİ Group Projeler Grup Direktörü Nejat Doğan, ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, BELSAN Ulaşım Müdürü Abbas Yavuz katıldı.

 

Toplantıda Mark Van Kerkhof sinevizyon eşliğinde bilgilendirme konuşması yaparken Nejat Doğan ise konuşmanın Türkçeye tercüme etti.

 

Hedeflerinin altyapı, gayrimenkul, su, enerji, iklim ve mobilite konularında fiziksel çevrenin kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Kerkhof bu sistemle hayat kalitesi yönünden zararlı gazların azaltılması, trafik gürültüsünün azaltılması, ekonomi yönden ise teknolojinin yönlendirilmesi, istihdam ve akaryakıta bağımlılığın azaltılması gibi önemli gelişmeler amaçladıklarını belirtti.

 

Elektrikle çalışan araçların çevre dostu ve sessiz çalıştıklarına dikkat çeken Kerkhof, bu araçların şarj edilmeleri için çeşitli şarj aletlerinin geliştirildiğini evde kullanılan şarj aletinin şarj süresinin 8 saat, yolda kullanılan şarj aletinin şarj ise 30 dakika olduğunu ya da akü değişimi yoluyla da şarj sorununa çözüm bulanabileceğini belirtti.

 

E-mobilite sisteminin yüksek kirleticilere yönelik en karlı yatırım olduğunun altını çizen Kerkhof, özellikle toplu taşıma konusunda çevreye çok faydalı bir sistem olduğunu ve şu an İstanbul'da deneme amaçlı 240 km yol gidebilen bir otobüsün verildiğini ifade etti.

 

"Bu sistemle çalışan araçlar ortalama 150-200 km yol gidebiliyor ama her gün bunu geliştiriyoruz" diyen Kerkhof, özellikle taksilerin çok kullanıldığını öncelikle taksilerin e-mobilite sisteme geçmesinin önemine değinerek çok yakın bir zamanda elektrikli arabaların hayatın bir parçası olacağını belirtti.

 

E-mobilite kavramının dünyada da yeni bir kavram olduğunu bu sistemin daha az fosil yakıt kullanan daha çevreci bir sistem olduğunu belirten Doğan,"Şanlıurfa'da toplu taşımanın elektrikle sağlanması için atılan yeni bir adımdır. Bugün Şanlıurfa'da araçların elektrikli sisteme geçmesi için önemli kararlar alınabilir. Eğer ŞUTSO ve Belediye bu sistemi onaylarsa şehrin çeşitli yerlerine dolmuşların, otobüslerin ve özel araçların şarj edilebilecekleri şarj istasyonları yapılacak. Böylece fosil yakıtlara(mazot, benzin ve LPG) karşı bir alternatif oluşturulmuş olacak" dedi. (Osman Gülebak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir