• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
KONYA - "Eski yazar kasalarını hurdaya ayıracaklardır" diyen Konya SMMMO Başkanı İsmail Turan,"Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz POS ve yazar kasanın birleştirilerek verileri Maliye Bakanlığına ulaştıran, bütün banka kartları ile uyumlu cihazlardır. Yeni nesil yazar kasa ile tüketici kredi kartını kullanarak herhangi bir işlem yaptığında otomatik olarak kredi kartı slibiyle birlikte yazar kasa fişi de üretecektir" dedi.


"POS cihazı ve Yazar Kasa" ayrımının kalktığını ifade eden Turan, "Bu kapsamda Fiş-fatura bilgileri Gelirler İdaresi Başkanlığına iletilerek kontroller elektronik ortamda yapılacaktır. Buna göre faaliyetlerinde seyyar pos cihazı kullanan perakende satıcılara (lokanta, kapıda satış yapan işletmeler, büfeler, cafeler, barlar vs.) ve yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere 01.10.2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları (ÖKC) kullanma mecburiyeti getirilmiştir" dedi.


Mükellefler hakkında detaylı açıklamalarda yapan Turan; "Seyyar Pos Cihazı Kullanan İşletmeler İşyerlerinde yazarkasa kullanan mükelleflerden, faaliyetlerinde Seyyar EFT Pos cihazı kullananlar (evlere paket hizmeti veren işletmeler vb.) 01.10.2013 tarihinden itibaren Seyyar EFT Pos cihazlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.
Yol Kenarı Otopark Hizmet İşletmeciliği Yapan Mükellefler ise bu faaliyet türü ile iştigal eden mükellefler, faaliyetlerinde 01.10.2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar" ifadelerini kullandı.


Turan,"Yazar Kasa Mali Hafızaları 01.01.2014 sonrasında dolan mükellefler mevcut yazarkasaların mali hafızalarının 01.01.2014 tarihinden itibaren dolması durumunda, cihaz hurdaya ayrılacak ve yerine Yeni Nesil Yazarkasa kullanılmaya başlanacaktır. Hali Hazırda Yazar Kasa Kullanan Mükellefler kullandıkları mevcut yazarkasaların mali hafızaları dolmadığı sürece 31.12.2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir. Yeni İşe Başlayan Mükellefler ise 31.12.2015 tarihine kadar eski tip Yazarkasaları alıp kullanabileceklerdir.

01.01.2016 tarihinden itibaren tüm ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler, Yeni Nesil Yazar kasa kullanmaya başlayacaklardır. Buna göre özellikle yol kenarında otopark hizmet işletmeciliği yapan mükellefler ile evlere yemek servis hizmeti veya başka herhangi bir hizmet veren mükellefler 1 Ekim'den itibaren söz konusu yeni nesil yazar kasaları kullanmak zorundadırlar" dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)