• DOLAR 32.576
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2438.71
  • ...
Mazlum Der: Faşist and uygulamasına son verilsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Mazlum Diyarbakır Şubesi, ilkokullarda okutulan, 'Andımız' ın kaldırılması için Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mazlum Der Mazlum Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Avukat Abdurrahim Ay, toplumun büyük bir çoğunluğunun yüksek sesle dile getirdiği bu gibi taleplerin şimdiye kadar iktidarlar nezdinde bir karşılık bulamadığını ve görmezden gelindiğini belirtti.

 

Mazlum Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Ay, 'andımızın' kaldırılması için toplandıklarını hatırlatarak, ilkokullarda okutulan militarist ve faşist ant dayatmasının sona erdirilmesi için, 12 Haziran 2009 tarihinde, başlattıkları kampanyanın 5.yıla girdiğini söyledi.

 

Toplumun büyük bir çoğunluğunun yüksek sesle dile getirdiği bu gibi talepler şimdiye kadar bir iktidar nezdinde bir karşılık bulamadığı ve görmezden gelindiğini ifade eden Ay basın açıklamasını şöyle sürdürdü: "1933 yılından bu yana ilköğretim çağındaki çocuklara okutulan bu andın kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Zira öğrenci andı, evrensel hukukun belirlediği temel insan hak ve özgürlüklerine, çocukla ilgili Türkiye'nin de taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere açıkça aykırı olduğu insan fıtratına ve ilahi hukuka da ters düşmektedir" ifadelerini kullandı.

 

Ay, "Türk'üm" ile başlayan ve "Varlığım Türk varlığına armağan olsun" ile devam eden ve son olarak "Ne mutlu Türküm diyene" ifadeleri ile son bulan bu andın, "Türk" ırkını esas alan, Türkiye'deki diğer etnik kimlikleri görmezden gelen militarist bir bakış açısı ile hizaya sokan, ailelere çocukları konusunda tasarruf yetkisini çok gören hatta buna tahhamul bile göstermeyen, çocuklardan başlayarak ideolojik devlet algısına hizmet eden bireyler yetiştirmeye adanmış bir metin olduğuna dikkat çekti.

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü, Bülent Arınç'ın, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında anadil ilgili olarak kendisine sorulan soruya verdiği, "Çocuklarını Kuzey Irak'a göndersinler" cevabına da değinen Ay, bu tutumun bir zamanlar Süleyman Demirel'in başörtü ile eğitim ve çalışma isteyenler için söylediği "Arabistan'a gitsinler" sözünü hatırlattığını söyledi.

 

Ay son olarak, Arınç'ın bu düşüncesinin, değişen iktidar ve zamana rağmen statükocu ve faşist devlet anlayışını ortaya koyduğu ifadelerini kaydetti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir