• DOLAR 32.484
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2475.096
  • ...
Anız yakanlara büyük ceza yolda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Valisi Yılmaz Arslan, son günlerde iyice artan anız yangınları ve buna paralel olarak oluşan hava kirliliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Son günlerde iyice artan anız yangınlarından dolayı kentte çok ciddi anlamda hava kirliliğinin yaşandığını belirten Arslan, "Anız yangınlarıyla ilgili vatandaşlarımız çok ciddi şikâyetlerde bulunuyor. Vatandaşın bu tepkisi elbette ki çok haklı yakınmadır. Anız yakma konusu maalesef ülkemizde ciddi bir problemdir. Tarım ve Çevre Bakanlığı bununla ilgili ısrarla üzerinde duruyor. Maalesef hububat hasadı yapılan ülkenin pek çok bölgesinde bu sorun tekrarlanıyor. İlimizde de yapılan hasattan sonra anız yakma olaylarında artış meydana geldi. Geçmiş yıllarda da bunun üzerinde çok durulmuş" dedi.


Anız yangının cezası
Anız yakmanın Çevre Kanunu'nun 20. Maddesi gereğince bir para cezasının bulunduğunu hatırlatan Arslan, "Bu ceza dönüm başına 33. 83 TL'dir. Sadece orman alanlarında, sulak alanlarında ve mesul mahallelere yakın yerlerde anız yakıldığında bu ceza beş katına kadar artırılabiliyor. Bu anızların yakılması sonucu 'Acaba herhangi bir tedbir alınmıyor mu? Cezai işlem uygulanmıyor mu?' tarzında vatandaşlarımızın endişeleri olduğunu gördüm. Biz, şuan da bütün anız yangınlarına gidiyoruz. Arkadaşlar, gerekli fotoğraflar çekiyor ve tutanaklar tutuyor. Ancak kesilen cezalar vatandaşlar tarafından Yargı'ya götürülüyor ve özellikle mahkemeler kimin yaktığı ispat edilemediği gerekçesiyle bizim verdiğimiz cezaların büyük bir kısmı mahkemelerden geri dönüyor" ifadelerini kullandı.


Anız yakanlar Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edilmeye başlandı
Arslan sözlerini şöyle sürdürdü, "Biz ceza kesmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Sonucu ne olursa olsun, ortada işlenmiş bir suç varsa bunun cezası kesilecek. Ayrıca kenti yakın yerlerindeki anız yangınlara itfaiye müdahalesinde belediyeyle de mutabakat sağladık. Biz sadece para cezasıyla yetinmeyip anız yakanları halkın sağlığını ciddi şekilde tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle ceza kanunu çerçevesinde cezalandırmaları konusunda da Cumhuriyet Savcılığı'na sevk etmeye başlıyoruz. Valilik, belediye, tarım müdürlüğü, çevre ve şehircilik müdürlüğü, polis ve jandarma kurumların işbirliğiyle bu konudaki mücadelemize devam edeceğiz. Vatandaşlardan da bu konuda bizi bilgilendirmeleri bekliyoruz."


Anız yakanlara tarım desteği kesilmesi için öneride bulunulacak
Anız yangınlarıyla ilgili hukuki düzenlemenin eksik olduğunun görüldüğünü sözlerine ekleyen Arslan, "Bu konu ile ilgili Bakanlığa teklif hazırlıyoruz. Bunun iki yöntemi olabilir; bir tanesi arazi sahibi arazisini bir başkasına kiralamışsa o kiralayanın sorumlu tutulacağı bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç var. İkincisi de, tarım destekleri konusunda bir yıl önce anız yakmış arazilerde yapılacak tarımsal üretim desteklenmesinde kısmen ya da tamamen desteğin kesilmesi yönünde bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bununla ilgili de Tarım Bakanlığına öneride bulunacağız" dedi. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir