• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Çocuklar Neden Hırsızlık Yaparlar?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Esengül Özkan / Nisanur Dergisi - Ağustos 2013

3-6 yaşları arasında çocuklar, benmerkezci bir kişiliğe sahip oldukları için gittikleri evlerde veya kreşte arkadaşlarında gördükleri oyuncakları almakta sakınca görmezler. Herkes ve her şey onlara hizmet etmek ve isteklerini karşılamak için vardır. Mülkiyet duygusu tam olarak gelişmediği için çocuklar, başka birine ait eşyayı izinsiz olarak almanın kötü bir davranış olduğunu anlamakta güçlük çekerler. Bu nedenle, ‘çalma’ davranışının bir uyum ve davranış bozukluğu olarak ele alınabilmesi için çocuğun ilkokul çağına gelmiş olması gerekir.

Çocuklarda bir uyum ve davranış bozukluğu olarak ortaya çıkan ve psikolojide ‘kleptomani’ olarak isimlendirilen hırsızlığın altındaki sebepleri şu başlıklar altında özetleyebiliriz:

Hatalı anne-babanın tutumları: Anne babaların aşırı disiplinli ve katı tutumları; kardeşleriyle, komşu, arkadaş ve akraba çocuklarıyla sıklıkla kıyaslandığı aile ortamları çalma davranışına zemin hazırlayabilir. Ailenin ekonomik güçlükler nedeniyle çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını giderememesi, anne babanın paraya aşırı düşkünlüğü veya cimriliği, parayı çocuğa karşı tehdit aracı olarak kullanması gibi hatalı tutumlar da çalma davranışının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Değersizlik duygusu ve özgüven eksikliği: Çocuğun kendini değersiz hissetmesi çalma davranışını destekler. Kendini yetersiz hisseden çocuk, beğendiği eşyaları çalarak kendini değerli kılmaya çalışır. Kendisini değersiz hisseden çocukta özgüven duygusu gittikçe zayıflar, eşya veya para çalarak bu zayıflığı telafi etmeye çalışır. Anne babanın cüzdanından veya cebinden çalınan para, bir anlamda esirgedikleri sevgiyi ve ilgiyi sembolize etmektedir. Anne ve babadan çaldığı para ile arkadaşlarına kola ve çikolata ikram eden borç veren çocuklar, kendisini onların yanında güçlü ve üstün hissederek değersizlik duygusunu yenmeye çalışmaktadır. En önemlisi çocuğun ruhsal ihtiyacı olan sevgiyi, ilgiyi ve güveni içten gelerek vermek, onun bu alandaki eksikliğini gidermek... Duygularını, sıkıntılarını ve tepkilerini açıkça ifade etmesine izin vermek…

Çocukların hırsızlık yapması nasıl önlenir?

...

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir