• DOLAR 32.528
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2422.931
  • ...
Yapıcıoğlu: `Ana dilde eğitim tüm Kürtlerin talebidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Av.Zekeriya Yapıcıoğlu, taziye ziyaretinde bulunmak üzere geldiği Batman`da gazetecilere gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
"Sürecin kesintiye uğramasına sebebiyet veren bunun vebali altında kalacaktır"
Bir gazetecinin PKK`nin geri çekilmeyi durdurduğu yönündeki açıklamaları sorması üzerine Yapıcıoğlu, "Bizim baştan beri bu süreçle ilgili tavrımız belli. Biz diyoruz ki, silahların susması ve akan kanın durması noktasında muhatap elbette elinde silah bulunan PKK`dir. Bu kanın durması için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Aynı görüşlerimizi biz tekrar ediyoruz. Bu sürecin kesintiye uğraması durması durumunda, bunun durmasına sebebiyet veren her kimse bunun vebalinin altında kalacaktır. Bence tarafların daha doğrusu herkesin çok dikkatli olması süreci kesintiye uğratacak, durduracak veya bu huzur ortamını bozacak davranışlardan kaçınması gerekir" ifadelerini kullandı.
Ana dilde eğitim bir haktır
Anadilde eğitim ve BDP`nin okulları boykot eyleminin sorulması üzerine Yapıcıoğlu, "Ana dilde eğitim bize göre bir haktır. Bu konuda talep sadece BDP`nin değil, bütün Kürtlerin talebidir. En azından Kürtlerin çok büyük bir çoğunluğunun talebidir" dedi.
 
Anadilde eğitimin temel insan haklarından bir hak olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, "Hükümetin `anadilde eğitim diye bir hak yoktur. Biz böyle bir hak tanımıyoruz` şeklindeki açıklamalarını yadırgıyoruz, doğruda bulmuyoruz. Fakat bu hakkın elde edilmesi noktasında çocukları okula göndermeme şeklindeki boykot türü eylemlerin doğru olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.
 
Hükümet sözcüsü Bülent Arınç`ın, `Anadilde eğitim almak isteyenler Kuzey Irak`a gitsin` sözlerine tepki gösteren Yapıcıoğlu, "Bülent Arınç bu şekilde talihsiz bir açıklamada bulunmuştur. Ana dilde eğitim bir haktır. Bu sadece Kürtçe için değil bütün diller için geçerlidir ve mutlaka tanınmalıdır" dedi.
 
"Hakların şarta bağlanmaksızın tanınması yönünde adımlar atılmasını ümit ediyoruz"
Bu sorunun gerçekten çözülmek istenmesi halinde bütün hakların herhangi bir şarta bağlanmaksızın derhal tanınması gerektiğine işaret eden Yapıcıoğlu, "Hükümet bu noktada son açıklanacak olan paketle ilgili bize göre ne kadar samimi olduğunu ortaya koyacaktır. Umarız bu konuda Hükümet ciddi ve samimidir ve Kürtçe ana dilde eğitim dahil, diğer bütün hakların herhangi bir şarta bağlanmaksızın tanınması yönünde adımlar atılacaktır diye bekliyor ve ümit ediyoruz" ifadelerine yer verdi. (Veysi Demir, M.Enes İmir - İLKHA)
 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir