• DOLAR 32.567
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.959
  • ...
Muş`ta 28 yılık kan davası böyle bitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Hasköy ilçesine bağlı Xuyti köyünde Xuyti aşiretine mensup 4 aile arasında bundan 28 yıl önce başlayan ve 8 kişinin öldüğü kan davası barışla sonuçlandı. Kan davasının barışla sonuçlanması için bölgenin tanınmış âlimleri ve aşiret reislerinin araya girmesiyle Vartax köyünde verilen barış yemeğiyle yıllardan beri süregelen bir kan davası daha sona erdirildi.
 
Barış yemeğinin verildiği köyde halka hitap eden Muş Valisi Vedat Büyükersoy, barışın oluşması için katkı sunan herkese teşekkür ederek şunları söyledi: "Hepinizin bildiği gibi Müslümanlar birbirinin kardeşidir. Bu kardeşler birbirini sevmedikçe iman etmiş sayılmazlar. İslam coğrafyasına baktığımızda münferit olmakla beraber insanların cinayet işleyerek birbirini vurduklarını görüyoruz. Bunun bu coğrafyaya yakışmadığını hepimiz fark ediyoruz.
 
Çünkü kanın akması, cinayetlerin işlenmesi insani bir tavır değil, aksine şeytani bir tavırdır. İnanıyorum ki, aramızda konuşarak anlaşamayacağımız hiçbir problem yoktur. Barış sürecinin olduğu bu günlerde sizin de ailelerin barışması için burada bulunmanız bizi memnun etti. Bu insani tavrınız için hepinizi tebrik ediyorum.
 
Unutmayınız ki, hepimiz yaradanın kullarıyız. Hiçbirimiz diğerinden farklı özelliklere sahip olarak dünyaya gelmedik. Hiçbirimiz sahip olduğu özellikleri yaradana dilekçe yazarak talepte bulunarak gelmedi. Dünyada sevgi, muhabbet, barış ve kardeşlikle yaşamak varken, kin, nefret ve öfkenin aklımızın önüne geçerek bir anda bize cinayetler işletmesine fırsat vermemeliyiz" dedi.
 
28 yıl önce aileler arasında meydana gelen ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davasının barışla sonuçlanması için gayret gösterdiklerini belirten Parsingi aşiretinin reisi ve eski Altınova Belediye Başkanı M. Baki Duygu, "28 yıl önce bu aileler arasında başlayan kavga 5 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Daha sonra tekrar kan davası güden bu aileler arasında başlayan arazi anlaşmasızlığı 3 insanın daha ölümüne sebep oldu. Böylece güdülen bu kan davasında 8 kişi hayatını kaybetti.
 
O günden bu yana hep olayın takipçisi olduk. Barışın oluşması için çaba sarf ettik. Bu gün Allah o arzuladığımız güzel günü nasip etti. Bu barış inşallah bu günden itibaren insanlara ve olaylara birer örnek teşkil edecektir. Bu barışta herhangi bir bedel ödenmedi. Sadece karşılıklı olarak bir birini afettiler. Hiçbir şart ve koşul ortaya koymadılar. Bizleri memnun ettiler inşallah Rabbim de bunları affedecektir. Umut ediyoruz ki, bu barış aralarında kan davaları devam eden ailelerin barışmasına vesile olur" diye konuştu.
 
Kısa bir açıklamada bulunan Molla Mehmet Öğüt de, "Olayın olduğu gün bizler de giderek köyde bulunduk. Hatta bir cenazeyi de kendim yıkadım. Cenazeler gençti. Hepsi birbirinin akrabalarıydı. Daha sonra tekrar aralarında olay oldu ve yine 3 kişi hayatını kaybetti. Bu güne kadar barışın olması için tüm çabaları sarf ettik. Bu barış parayla hallolacak bir durum değildi. Ancak tarafların Allah`ın rahmetine sığınarak birbirini affetmeleri gerekiyordu. Nitekim de öyle oldu. Hiçbir bedel ve koşul konulmadan barış sağlandı. Artık insanların şeytana uymamaları gerekiyor. İnsanlar Allah ve Resullünün yolunu takip etmelidirler. Dünyamız ve ahretimiz için de önemli olan budur. Kim ki, Allah`ın ipine sımsıkı sarılırsa kurtuluşa erecektir. Artık insanların içinde kin, öfke ve kan davalarının olmasını istemiyoruz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşamalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
İstemediğimiz halde bölgemizde böyle hoş olmayan durumların meydana geldiğini belirten Şeyh Fetullah ailesinden Avukat Melik Emre ise, "Xuyti aşireti bölgenin en kadim, en eski ve en kalabalık ailelerindendir. Her ne kadar istemesek de dönem dönem aşiretlerimiz arasında sıkıntılar meydana geliyor ve bu sıkıntılar sonucunda ölümler oluyor. Bu gün burada toplanan binlerce insan bize gösterdi ki, bu sıkıntıların boyutu ne olursa olsun taraflar konuşarak ve anlaşarak sorunu çözebilirler. İnşallah bundan sonra bu coğrafyada böyle hadiseler yaşanmaz" dedi.
 
Daha sonra taraflar birbirine sarılarak Kur`an-ı Kerim`in altından geçip birbirine ihanet etmeyeceklerine dâhil yemin ettiler. Köye gelen katılımcılara öğle yemeği ikram edildi.
 
Barış yemeğine Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Parsingi Aşiret Reisi, M. Baki Duygu, Norşin Şeyhi Şey Nurettin Mutlu, Oxin medrese müderrisi Şeyh Fetullah Ayte, Molla Mehmet Öğüt, Muş Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları, bölgenin tanınmış kanaat önderleri, alimleri, seydaları, şeyhleri ve halk katıldı. (Şükrü Tontaş, M. Şirin Çağlayan - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir