• DOLAR 32.595
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2422.586
  • ...
Somali aç, BM tok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hesapları inceleyen BM, depodaki gıdaların dağıtılmadığını tespit edip dev yolsuzluğu ortaya çıkardı.

Birleşmiş Milletler Somali’ye ayrılan parayı buradaki insanlara kağıt olarak yedirseydi herkesin karnı doyardı!

Burası İHH’nın gıda dağıtımı yaptığı Mogadişu’daki kamp. Her çadırda hasta var. Bu çadırda anne Muya, gözlerinin önünde eriyen Şuayp’i öpüp kokluyor.

BM çalışanlarının hepsine görevden el çektirildi. Ancak bu Somalili aç insanlara pahalıya mal oldu. Depolardaki gıda stokları dağıtılamadı. 8 ay önce atanan yeni ekip ise çalışmalara bir türlü başlayamadı.

Hani derler ya “Filler kavga eder olan karıncalara olur”... Bu söz sanki Somalililer için söylenmiş. 1991 yılından bu yana Somali’de sözüm ona açlıkla mücadele eden Dünya Gıda Fonu’nun (WFP) güvenliği bahane ederek 2009 yılında ülkeden ayrılmasının ardından ortaya çıkan skandal, bugün yaşanan açlığın ve beraberindeki ölümlerin perde arkasında neler olduğunu gözler önüne seriyor.
İki yıldır bütün dünyadan saklanan ve sadece bir ekip değişikliği olarak yansıtılan olayın perde arkasını Somali’deki sivil toplum kuruluşlarından öğrendik. İşte gerçekler...

Dünya Gıda Fonu’nun Somali temsilcisi BM’ye müracaat ederek, “Burada güvenlik gerekçesiyle çalışma imkanımız kalmadı, çekilmek istiyoruz” dedi. BM’den bu talebe olumlu cevap geldi ve WFP Somali ekibi içerisinde milyon dolarlık gıda bulunan depoların kapısına kilit vurarak ülkeden ayrıldı.

ALAN DA SATAN DA KENDİSİ
Daha sonra BM, buradaki hesapları incelemeye aldı. Yapılan araştırma neticesinde WFP Somali temsilcisinin ülkede kullanılacak gıdaları bizzat kendisinin tedarik ettiğini, gıda malzemelerini de Kenya’nın başkenti Nairobi’de eşinin kurduğu bir şirketten satın aldığını belirledi. Bunun üzerine Mogadişu’daki WFP ekibinin hepsine görevden el çektirildi. Böylece 2009 yılında ara verilen gıda dağıtımı tamamen sona ermiş oldu.

8 ay önce BM, Somali’deki WFP için yeni bir ekip görevlendirdi. Ancak bu ekipte şu ana kadar depolardaki gıdaların dağıtımına bir türlü başlamadı. Bölgeden sadece raporlama yapan ekibe, bundan bir süre önce İslam Konferansı Örgütü’nden (İKÖ) bir teklif yapıldı. İKÖ bölgedeki kuruluşlarla birlikte koordinasyonu sağlayabileceğini ve gıda dağıtımını yapabileceğini söyledi. Prensipte İKÖ’ye “evet” cevabı verildi. Fakat depolardaki gıda maddeleri İKÖ’ye teslim edilmedi.

BM YOKSA BİZ DE YOKUZ
BM’nin ve alt kuruluşları olan WFP, UNICEF gibi kurumların bölgede çalışmadığını gören batılı kurumlar ise dünya genelinde bu işi yapmakla görevli bir kurumun olmadığı Somali’ye ferdi olarak girmeye yanaşmıyor. Olan ise Somali halkına oluyor!

Ölümlerin 100 bini aştığı ülkeden komşu ülkeler Kenya ve Etiyopya’ya yapılan göçler ise 600 bini aştı. Aile fertlerinin hastalığı ya da zor yol şartları nedeniyle ülke dışına çıkamayanlar ise başkent Mogadişu’ya akın ediyor. Şehrin muhtelif yerlerinde 19 kamp alanı oluşurken kamplarda yer bulamayanlar ise iç çatışmalar nedeniyle enkaza dönüşen resmî kurumların bahçelerine sığınıyor.
Salgın hastalıkların olduğu özellikle malarya ve koleradan ölümlerin yaşandığı ülkede durum her geçen gün kötüye gidiyor.

BM TOPLANTISI FİYASKO OLABİLİR
Son yıllardaki tabii afetler başta olmak üzere birçok olayda yetersiz kaldığı ve krizleri idare edemediği için eleştirilen BM ise Somali’de patlak veren toplu ölümlerden sonra âdeta panik halinde. Üye ülkelerden sürekli fon toplayan ancak buna rağmen mağduriyetlerin önüne geçemeyen kuruluşun Cenevre’deki toplantısı da fiyaskoyla sonuçlanabilir. Zira BM’nin telaffuz ettiği hatta gönderdim dediği rakamların yarısı dahi kriz bölgesine aktarılmış olsa sıkıntı sona erecek.

YARDIMIN YARISI BİLE YETER
BM üyesi ülkelerle Cenevre’de gerçekleştirilen Somali toplantısında alınan 1.61 milyar dolarlık yardım paketinin yarısı dahi bölgeye ulaştırılmış olsa 12 milyon nüfusluk ülkede açlıkla burun buruna olan 3.7 milyon kişi yaklaşık 4 yıl boyunca ülke standartlarında beslenme imkanına kavuşabilecek. Dahası bu paralar 1 dolar haline getirilip ilaç niyetine insanlara günlük birer tane yedirilse bir yıl boyunca kimse acından ölmez. Ancak hesap ortada ya paralar bölgeye ulaşmıyor ya da BM içinde başka şeyler dönüyor!..

MİLYAR DOLARLIK YARDIMLAR
Cenevre’de 1.61 milyar acil yardım çağrısı yapıldı. Sadece bu para bile burada aylık 10 dolara karnı doyan insanların bir yıllık ihtiyacını karşılamaya yeter.

UMUTLAR TÜKENMEDEN!
Somali, Kenya, Uganda, Etiyopya ve Cibuti, son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşıyor. Kuraklık yüzünden yüz binlerce kişi açlığın pençesinde... Dünyanın bir an önce olaya el atması beklenirken yardım kuruluşlarının güvenirliliği hayırseverlerin önünü kesiyor.

AÇLIK, SEFALET VE HASTALIK...
Açlıkla pençeleşmenin yanında salgın hastalıkların kol gezdiği, özellikle malarya ve koleradan ölümlerin yaşandığı Somali’de durum her geçen gün kötüye gidiyor.

Bir bardak suya, bir lokma ekmeğe, bir kap sıcak yemeğe muhtaç Somalililer acil yardım bekliyor...

SUUDİ KRALINDAN 60 MİLYON DOLAR
2009 yılından bu yana bölgede herhangi bir çalışma yapmayan BM’nin önceki gün yaptığı yardım çağrısına Suudi Kralı 60 milyon dolar yardım vaadinden bulundu. Suudi Arabistan resmî haber ajansına ait site “www.elriyad.com”, Kral’ın bu parayı WFP eliyle dağıtılmak üzere verdiğini açıkladı.

SOMALİ’DEN BÜYÜK KAÇIŞ!
Ölümlerin 100 bini geçtiği Somali’den komşu ülkeler Kenya ve Etiyopya’ya yapılan göçler 600 bini aşmış. Ülke dışına çıkamayanlar ise başkent Mogadişu’nun muhtelif yerlerindeki kamlara akın ediyor. Daha da yer bulamayanlar ise üstte fotoğrafta göründüğü gibi iç çatışmalar sebebiyle enkaza dönüşen resmî kurumların virane bahçelerine sığınmaya çalışıyor.

İHH, Somali’ye gemi gönderiyor
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Somali’deki yardım çalışmaları ise aralıksız sürüyor. İHH Afrika Masası Koordinatörü Murat Uyar tarafından yetkililerden alınan bilgiler doğrultusunda tespit edilen başkent Mogadişu’daki Holvadak kampında dün gıda dağıtımı gerçekleştirildi. 1600 aileye 25’er kiloluk pirinç ve darı ile 3 litrelik yağ dağıtan İHH, bölgede bakımını üstlendiği 650 yetime ek olarak 400 yetim için daha kampanya başlattı.

İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel ise, içerisinde 10’ar tonluk her türlü darbeye dayanıklı su tankları ve gıda malzemeleri ile içerisinde ilaç bulunan bir geminin en kısa sürede bölgeye ulaşması için harekete geçtiklerini ramazan ayı içerisinde Somali’ye ulaşmasının hedeflediklerini söyledi.

Türkiye

Bu haberler de ilginizi çekebilir