• DOLAR 32.603
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2504.771
  • ...
Çocuklarda diş sağlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Anne- babaların çocuklarının eğitimi ile olduğu kadar onların diş sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Esnan Ağız Diş Sağlığı Merkezi Esenler Mesul Müdürü Dt. M.Bilal Alkan, çocuklarda 6. ve 8. aylardan itibaren diş sağlığına önem verilmesinin diş çürüklerini büyük ölçüde önlediğini hatırlattı.

Türkiye`de özellikle 6 yaş grubu çocukların diş sağlıklarına önem verilmediğine dikkat çeken Alkan, bu gruptaki çocuklarda çürüksüzlük oranının yüzde 16 seviyelerinde olduğunun yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını söyledi.

Diş sağlığı eğitimi ana kucağında başlamalı
Alkan, çocuklarda diş sağlığı ve ağız - diş sağlığı eğitiminin bilinenin aksine anaokullarından itibaren değil tam tersi ana kucağından itibaren başlatılması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Anne ve babalar bu konuda çocuklarına anaokulu öncesi alışkanlık kazandırmak için çaba sarf etmelidirler. Ağız ve diş bakımı süt dişlerinin sürme döneminde (6.-8. aylar) başlamalıdır. Temiz gazlı bez ile dişlerin iç ve dış yüzeyleri anne veya baba tarafından parmak yardımıyla temizlenmelidir. Bu işlem günlük olarak mutlaka en az bir kez yapılmalıdır."

Erken diş eğitimi ekonomiye katkı sağlıyor
Ağız ve diş sağlımıza gereken önem verildiği zaman sadece kişi olarak değil ülke ekonomisine de büyük bir katkının olduğunu ifade eden Alkan, sağlıklı bir ağız sayesinde hem iş gücü kaybı olmaz, hem diş hekimliğinde birçok girdiler ithal olduğu için daha az döviz yurtdışına çıkar, açıklamasını yaptı. Mümkünse uzman hekimlerimizce fissür örtücü olarak adlandırdığımız koruyucu hekimliğin temelini oluşturan uygulamaları öne alıyoruz. Tabi bu tür uygulamalar bahsettiğiniz gibi ilerleyen yaşlarda yapılacak olan çürük kaynaklı dolgu ve kanal tedavisi gerektiren olguları önlemektedir. Bu da ekonomik olarak katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı bir diş için beslenme çantasına dikkat!
Okullar açılıyor bu konuda beslenme çantasına konulacak besinlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, annelerin en dikkat edeceği husus çocuklarına kek vb diş yüzeyine yapışma özelliği olan besinleri tercih etmemeleridir. Daha çok meyve seçimi yapabilirler ve mümkünse peynir ve ekmek seçimi yapmalılar tavsiyelerinde bulundu.

Öğretmenlere de çok iş düşüyor
İş öğretmenlere de düşüyor sanırım, bu konuda öğretmenlerin de bilgilendirilmesi ya da bu konuda milli eğitimin gerekli desteği vermesi gerektiğine işaret eden Alkan, "Okullarda bir takım diş taramaları oluyor ama sanırım yeterli değil, bunun takibi ve devamı gerekiyor, burada da iş yine eğitimcilere düşüyor, dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir