• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...
BM, Sonunda Somali İçin Harekete Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM, Somali’nin kıtlık görülen bölgelerine bu hafta hava yoluyla acil erzak yardımı yapacak. Yetkililer, güney Somali’nin Kenya ve Etiyopya sınırı yakınındaki dört bölgede gıda yardımının yarın başlayabileceğini, hava yoluyla yapılacak acil yardımdan sonra kara yoluyla daha fazla gıda yardımı yapılacağını belirtti.

Somali’de açlıktan ölme sınırında bulunan 2,2 milyon kişiden en az 175 binine yardım görevlilerinin ulaşma zorluğu yaşadığına işaret edilirken, on binlerce kişinin, mülteci kamplarındaki yardıma ulaşmak için komşu Kenya ve Etiyopya’ya göç ettiği belirtildi.

Eşek arabasıyla 2 karısı ve 14 çocuğu ile 25 gündür sınıra ulaşmaya çalışan İsaac Bulle de yiyecek için göç edenler arasında bulunuyor. Bulle, “Etiyopya’ya geçmeyi umuyoruz. Ama burada yardım alırsak burada kalacağız. Amacımız yiyeceğe ulaşmak, ülkeyi terk etmek değil” dedi. BM, Somali’nin iki bölgesinin kıtlıkla mücadele ettiğini ve 11 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğuna dikkati çekiyor. BM’nin 1 Ağustos itibariyle Somali’nin tüm güney bölgesini kıtlık bölgesi ilan edeceği belirtiliyor. Roma’daki BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise bugün Kenya’da bir işbirliği konferansı düzenleneceğini duyurdu.

40 BİN KİŞİ YİYECEK BULMAK İÇİN BAŞKENT YOLLARINDA

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaklaşık 40 bin Somalilinin Temmuz başından beri yiyecek bulmak amacıyla başkent Mogadişu yollarına düştüğünü bildirdi. BMMYK sözcüsü Vivian Tan, düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 30 bin kişinin ise başkentin merkezine 50 kilometre uzaklıktaki kamplara ulaştığını ve son 2 ayda Mogadişu`ya gelenlerin sayısının en az 100 bin olduğunu söyledi. Son 60 yılın en kurak döneminin yaşandığı bölgede, insani yardım kuruluşlarının bütün çabalarına rağmen çok sayıda kişinin ellerinin boş kaldığı belirtiliyor. Şimdiye kadar Somali, Kenya, Etiyopya, Cibuti, Sudan ve Uganda`da onbinlerce insanın öldüğü, 12 milyon kadar kişinin de tehdit altında olduğu ifade ediliyor. Bu ülkeler arasında Somali`deki durumun en kritik olduğu belirtiliyor. (Yeni Akit)

Bu haberler de ilginizi çekebilir