• DOLAR 32.59
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2508.763
  • ...
"Köyümüzdeki kan davası artık bitsin istiyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Köyleri ile Dayanışma Derneği köy ziyaretleri kapsamında bu hafta, Mart 2009 yerel seçimlerinde iki muhtar adayı arasında başlayan ve her iki taraftan da toplam 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan Van'ın Erçek Beldesi'ne bağlı Ilıkaynak (Çermik) köyünü ziyaret etti.

 

Köyü ziyaret eden dernek yetkilileri, ilk önce köyde yapımı devam eden yatılı Kur'an kursunda incelemelerde bulunarak Abdullah Aslantosun'dan kursun ihtiyaçları hakkında bilgi aldı.

 

Dernek yetkilileri ardından öğle namazında köy camisinde halkla bir araya geldi.

 

Kılınan namazın ardından dernek gönüllülerinden Mehmet Elyiğit Hoca, Van Köyleri Dayanışma Derneğinin amacını ve hizmetlerini anlattı.

 

Dernek olarak en büyük amaçlarının Cumhuriyetin kuruluşundan sonra adeta kaderine terk edilen köylere sahip çıkmak olduğunu aktaran Elyiğit, "Dernek olarak köylerin herhangi bir sorunu varsa bu sorunun çözümü noktasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Köylere yönelik faaliyetlerimiz sadece maddi olarak sınırlı değil. Bunun yanında özellikle köylerin manevi anlamda da kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

 

"Kur'an'dan uzak kaldık birbirimizi katlettik"

Köyde Kur'an kursu yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Elyiğit, "Müslüman olarak bizim yegâne kurtuluş reçetemiz Kur'an'dır. Kur'an'dan başka alternatifimiz yoktur. Eğer biz Kur'an-ı Kerimi hayatımıza tatbik edersek Allah'ın izni ile bizim her türlü sorunumuz hal olacaktır. Kur'an kursunu gezdik, gördük. Bundan dolayı da çok memnun olduk. Köy halkı olarak Kur'an'a bu kadar ehemmiyet vermeniz bizi çok sevindirdi. Yarın öbür gün gençlerimiz oraya gidecek ve Kur'an eğitimi alacak. Hepsi bilinçli insanlar olarak yetişecek. Belki bizler İslam'ın özünü tam anlayamadık. Belki de o yüzden birbirimize düştük, o yüzden birbirimizi kırıp katlettik. Ama yeni yetişen nesil Kur'an'a sarılırsa bu tür sorunlar giderilecektir." şeklinde konuştu.

 

Ardından konuşan köy halkı ise yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

 

Köy halkı olarak en büyük sıkıntılarının 2009'dan beri yaşanan ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası olduğunu aktaran köylüler, bu konuda yetkililerden yardım talep etti.

 

"Kan davası artık bitsin"

Kan davasının yaşandığı günden beri köylerinde artık huzurun kalmadığını söyleyen köylüler, "Yaşanan olaydan sonra birçok kişi köyden ayrılmak zorunda kaldı. Köyümüzde artık huzur kalmamış. Yıllardın bu kan davası devam ediyor. Allah rızası için yetkili her kim varsa bu kanın durması için bir şeyler yapsın. Köyümüzde birçok sıkıntı var. Ama bizim için onlar artık sorun olmaktan çıktı. Yeter ki bu kan davası barışla sonuçlansın." ifadelerini kullandılar.

 

"Kan davasının çözümünde arabulucu olmaya hazırız"

Kan davasının barışla sonuçlanması için arabulucu olmaya hazır olduklarını söyleyen dernek yetkilileri ise, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını aktararak, konuyu daima gündemlerinde tutacaklarını dile getirdiler.

 

Dernek yetkilileri olay hakkında geniş bilgi aldıktan sonra buradan ayrıldı. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir