• DOLAR 32.504
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2486.292
  • ...
SON DAKİKA
"Kürtlerin coğrafyasında halen adalet sağlanamadı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun Failleri yargılansın" sloganıyla faili meçhul cinayetler ve kayıplar ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Batman'ın Gercüş ilçesinde 1995 yılında köy korucuları ve askerler tarafından evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan Hüsni Çankaya'nın kaybediliş hikayesi anlatıldı.

 

Diyarbakır'da düzenlenen eylemde bu hafta kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun Failleri yargılansın" sloganıyla Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 240'ıncı hafta da bir araya gelerek kayıplar ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

 

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, Kürtlerin yaşadığı coğrafyada tarlasını süren ya da ev yapmak isteyenlerin toprak altında insan kemikleri ile karşılaştığına dikkat çekti. 240'ıncı haftaya giren eylemlerine rağmen adaletin halen sağlanmadığını belirten İnceören, Batman'ın Gercüş ilçesinde 1995 yılında köy korucuları ve askerler tarafından yapılan ev baskınında gözaltına alınan Hüsni Çankaya'nın kaybediliş hikayesi İHD Şube Yöneticisi Necibe Güneş Perinçek tarafından anlatıldı. Perinçek, Hüsni Çankaya'nın eşi Adle Çankaya ile birlikte evlerine düzenlenen baskın ile gözaltına alınıp Midyat İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı'na götürüldüğünü belirtti. O güne ilişkin Adle Çankaya'nın aktarımlarını dile getiren Perinçek, Adle'nin eşi Hüsni Çankaya'nın Midyat Jandarma Komutanlığı'nda uğradığı işkenceye tanıklık ettiğini belirterek, "Adle, Midyat İlçe Jandarma Komutanlığı'nda eşi Hüsni'ye işkence yapıldığına tanık olur. Ve 3 gün sonra Cumhuriyet Savcılığı'na çıkarıldıktan sonra serbest bırakılır. Askerler Adle'ye eşinin 5 gün sonra serbest bırakılacağını söyler. Ancak Hüsni'den bir daha haber alınamaz. Yaklaşık bir hafta sonra, Midyat'a bağlı bir köyde 2 erkek cesedinin bulunduğu haberi üzerine yakınları söylenen köye gider. Ancak köylüler cesetlerin jandarma tarafından alındığını söyler" dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları, Hüsni Çankaya anısına 5 dakika oturma eylemi yaptı. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir