• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
İşbirliği kuruluşlarına rekabet desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, firmaların uluslararası rekabetçiliğini desteklemek amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile destek verildiğini, firmaların bu uygulama ile "birlikte iş yapma kültürünü" geliştirmeye çalıştıklarını, tebliğde yapılan düzenlemelerle yeni açılımlar sağlandığını belirtti.

 

Bakan Çağlayan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişikliklerle ilgili şunları kaydetti: "2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı vizyonuyla ihracata dayalı kalkınma modeli çerçevesinde, sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak, şirketlerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak ve ihracat stratejisindeki hedefleri gerçekleştirmek amacıyla ihracatta devlet yardımları uygulamalarını yeni bir anlayışla ele alıyoruz.

 

Bu kapsamda, kümelenme anlayışını temel alan, proje bazlı hedef pazar ve hedef sektör odaklı, terzi işi bir anlayışla hazırlanan ve yürürlükte olan "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ -Ur-Ge" ile firmalarımıza uluslararası rekabette destek sağlıyoruz. Birlikten kuvvet doğar. Ur-Ge Destekleri firmalarımızın birlikte iş yapma kültürünü geliştiriyoruz." dedi.

 

Bakan Çağlayan, "İşbirliği kuruluşları, bu tebliğ kapsamındaki destekler çerçevesinde önemli kazanımlar elde etmektedirler. İşbirliği kuruluşları, ortak tehditleri ortak fırsatlara dönüştürme vizyonuyla KOBİ'lere yönelik olarak 3 yıl süresince eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım heyeti faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. İhtiyaç analizini takiben eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile birlikte öğrenme sürecinden geçerek rekabet gücünü artıran KOBİ'ler, yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile pazar paylarını artırmaktadır. Her faaliyet alanında harcamalar firmalar adına işbirliği kuruluşları tarafından yapılmakta, sonrasında ise yüzde 75 oranında hibe şeklinde işbirliği kuruluşlarına geri ödeme yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

2010/8 sayılı "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikler Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından onaylandığını ve bugün itibari ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Çağlayan, "Yapılan değişikliklere ilişkin ayrıntılara bakanlığımız internet sitesinden erişmek mümkündür. Tebliğde, desteklerin daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesini temin etmek için, işveren sendikaları, desteklerden yararlanabilmeleri için işbirliği kuruluşu tanımına dahil edilmiş, Proje başına düzenlenebilecek 5 yurt dışı pazarlama faaliyeti sayısı 10'a, bir işbirliği kuruluşunun eş zamanlı yürütülebileceği proje sayısı 5'den 10'a çıkarılmıştır." diye ifade etti.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Söz konusu değişikliklerle UR-GE desteğinin ülke çapında daha yaygın ve etkin şekilde kullanılması, daha fazla İşbirliği Kuruluşunun destekten yararlanması hedeflenmektedir. Bu sayede firmalarımızın bilgi ve becerilerini artırmaları, daha güçlü ve rekabetçi firmalarla uluslararası pazarlara açılmaları, dünya pazarlarındaki ihracat paylarını yükseltmeleri ve 2023 '500 Milyar Dolar İhracat' vizyonuna katkı sağlamaları amaçlanmaktadır. Yapılan düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyor, işbirliği kuruluşlarını bu desteklerden yararlanmaya davet ediyorum." şeklinde belirtti. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir