• DOLAR 32.598
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2497.777
  • ...
Genelkurmay Raporu `Silvan`da Hatalı Konular Var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genelkurmay Başkanlığı, 14 Temmuz 2011 günü Silvan kırsalında cereyan eden ve 13 askerin hayatını kaybetmesi, 7 askerin yaralanmasına sebep olan çatışmayla ilgili Genel Kurmay Başkanlığınca yapılan soruşturmanın sonuçlandığını bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Geçici Üs Bölgesi olarak tertiplenilen arazi kesiminin coğrafi yapısı ve bitki örtüsü bakımından askeri taktik prensiplerine uygun olup olmadığı, bölgedeki tertiplenmenin, mevzilenmenin ve dağılmanın taktik prensiplere göre yapılıp yapılmadığı, yeterli yakın emniyet, gözetleme ve ikaz tedbirlerinin alınıp alınmadığı, terörist ikazının alınmasından sonra, alınan ilave tedbirlerin yeterli olup olmadığı, helikopterlerin zamanında hazır olup olmadığı, insansız hava araçlarının zamanında bölgeye ulaşıp ulaşmadığı gibi konularda tereddütler oluşmuş, bu konuların açıklığa kavuşturulması amacıyla konu yargıya intikal ettirilmiştir."

Genelkurmay Başkanlığı`nın açıklamasında, konuya ilişkin olarak basında yer alan iddialara da cevap verildi:

"Çatışma sırasında uçak kullanılmamıştır. Birliğin dönüş hazırlığı yaparken pusuya düşürülmesi söz konusu değildir.1. Jandarma Komando Taburu `geri emniyet birliği` değildir. Tam aksine, teröristi aramak, bulmak ve etkisiz hale getirmek üzere eğitilmiş ve teçhiz edilmiştir. Verilen görev doğrudur. Komando erleri, özel eğitim merkezlerinde on hafta süreyle yoğun bir eğitim almakta, bu eğitim tertip edildikleri birliklerinde de devam etmektedir.

10-13 Temmuz günlerini kapsayan devrede, Jandarma Komando Taburunun 1. Bölüğü 32 saat görev, 59 saat dinlenme; 2. Bölüğü ise 27 saat görev, 64 saat dinlenme yapmıştır. Bu şartlarda, bir komando birliğinin çok yorgun olduğunu iddia etmek kesinlikle mümkün değildir. Asker, gerektiği takdirde 40 kg yükle de yürüyebilir. Bu askere bir eziyet değil, yapacağı görevin gereğidir. Bu olayda, mevsim yaz olduğundan barınma malzemesi azdır ve sırt çantaları 23-25 kg arasındandır. Profesyonelleşme kapsamında, sadece komando tugaylarının hedef alındığı ve bunun tamamlandığı belirli aralıklarla defalarca kamuoyuna açıklanmıştır.

Bazı gazetelerde `Hiçbir şey yapılmadı, şeklindeki köşe yazıları hayretle karşılanmaktadır. Ancak, komando tugayları dışında, hem Kara Kuvvetleri Komutanlığında hem de Jandarma Genel Komutanlığında bazı komando birlikleri vardır. Bu birliklerde, komando eğitimi almış erbaş ve erler görev yapmaya devam etmektedirler. 1.inci Jandarma Komando Taburu da bunlardan birisidir.``

Çatışma sırasında etkisiz hale getirilen 5 teröristin arazide bulunamadığı, yoğun duman perdesinin gerisinde çekilen teröristlerin, bu cesetleri de götürdükleri veya bir yere gizlediklerinin değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Çatışma bölgesinin kontrole alınmayarak, basının girmesine fırsat verilmesi bir hata olmuştur" denildi.

İLKHA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir