• DOLAR 32.583
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2439.024
  • ...
 PYD, kendi dışındaki hiçbir gruba hayat hakkı tanımıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Mahmut Özsoy - Enes Durmaz / İstanbul

Suriye`nin Rojava bölgesinde gerçekten bir katliam var mı? Yoksa PYD, tüm yalan ve çarpıtma haberlerle, her zaman olduğu gibi ‘çamur at izi kalsın` politikası ile Kürt halkını kandırmak mı istiyor? Suriye`de yaşananları, insani yardım faaliyetleri yürüten Suriyelilerin kurmuş olduğu Suriye Nur Derneği Başkanı Mehdi Davud`a sorduk.
 
İşte Suriye Nur Derneği Başkanı Mehdi Davud`un sorularımıza içerden bir bakışla verdiği cevaplar!

Sizi tanıyabilir miyiz? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
Adım Mehdi Davud. Suriye`nin Haseki ilinin Dırbesiye kasabasında doğdum. Qamışlo`nun Şenyurt ilçesinde liseyi okudum. Daha sonra İstanbul Çapa Tıp Fakültesi`ni kazandım ve burada okudum. Burada okurken buradaki İslami camialarla tanıştım ve onlarla beraber çalışmalar yürüttük. İHH İnsani Yardım Vakfı ile 5 yıl çalıştım.
 
Son olarak da Suriyeli arkadaşlarımla beraber bir yıl önce Suriye Nur Derneği`ni kurduk ve elimizden geldiğince Suriyeli yardıma muhtaç insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Derneğinizi ne zaman ve ne amaçla kurdunuz? Size kim ön ayak oldu?
 
Derneğimizi bir yıl önce kurduk. Amacımız Suriye`de savaşta mağdur olmuş halka yardım toplamak ve ulaştırmaktır. Maddi konuda bize yardımcı olan en büyük destekçilerimiz Libya`daki derneklerdir. Türkiye`dekiler daha çok bize ayni yardımda bulundular.
Yardımları sınırdan geçirmede özellikle Kürt bölgesinde sıkıntı yaşıyoruz.

Yardımları kimlere ulaştırıyorsunuz?
 
Arap, Kürt, Müslüman, Hristiyan ayırım gözetmeden yardım dağıtıyoruz. Suriye`de 14 tane eczanemiz var, ücretsiz ilaç dağıtıyoruz. 15 sahra hastanesine ilaç gönderiyoruz.3 tane fırınımız var.. Resulayn`da bir fırınımız vardı. Günlük 2,5 ton unu ekmek yapıyordu. Resulayn ve Serekaniye`deki sıkıntılardan dolayı kapatıldı.

Türkiye`deki Suriyelilere yönelik ne tür faaliyetleriniz var?
 
Doktor grubumuz var, burada belli bir program dâhilinde Suriye`den Türkiye`ye getirilen yaralı veya hastaları tedavi ediyoruz. Ayrıca ilaç, gıda ve ev eşyası yardımında bulunuyoruz.

Ayrıca yakında Suriye`den gelenlere eğitim vermek için bir okul açmayı planlıyoruz. Eğitim dili Arapça olacak ve Suriye`deki eğitim programı uygulanacak. Öğretmenlerin hepsi Suriyeli olacak.

PYD ile sizin derneğin arasında ne gibi bir fark var? PYD ile aranızda herhangi bir sürtüşme var mı? Yardımlarınızı Suriye`de rahat dağıtabiliyor musunuz?
 
Biz özellikle Cizir, İdlib, Hama, Halep kırsalında faaliyet yürütüyoruz. Kürt bölgesinde çalışıyorduk. PYD`den baskı geldi. Biz insani yardımda bulunuyoruz. 3 Tır yardım gönderdik. Birine Derbesi`de birine Amude`de birine de Kamışlo`da el konuldu. Arkadaşlarımız onlarla konuşmaya giderken tutuklandı. Babamı da tutukladılar.

En son 20 gün önce gönderdiğimiz ilaçlara “İçinde silah gördük”yalanıyla ilaçlara el koydular. PYD`nin tüm baskılarına rağmen yardım çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

PYD ile değil de onların yardım dernekleri ile bizi kıyaslayarak aradaki farklardan biraz bahsedeyim. PYD`nin yardım dernekleri kendi adamlarına, kendi çevresine yakın insanlara yardım ediyor. Kendi düşüncesinde olanlara yardımlar yapıyor.
 
Biz buna da bir şey demiyoruz, onların yardım politikaları kendine. Ama bizim karşısında durduğumuz şey şudur ki PYD kendi yardım kuruluşları dışındakilere hayat hakkı tanımıyor. Yardım yapmak isteyen tüm grupları engelliyorlar.
 
Bize diyorlar ki “Siz buraya gelirseniz bizim buradan çekip gitmemiz gerekiyor.” Onlar da kendilerinin ne olduğunu bildiği için halkın bize karşı teveccühünün oluşmaması, bize meyletmemesi için bizlere izin vermiyorlar. Yani her türlü kötülüğü bize de tüm yardım kuruluşlarına da yapıyorlar.

PYD`nin özerklik söylemi ve bu yöndeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Esad`ın onlara göz yumması kesinlikle onları sevdiğinden değildir. Orada Kürtler ve Araplar arasında bir fitne oluşturmak için buna göz yumdu.
 
Bir de tam anlamıyla bir özerklik söz konusu değildir. Esad`ın uçakları, tankları Kürt köylerini bombalarken PYD neredeydi? Bir de Esad onları kandırıyor. Mesela halen Esad hapishaneleri PYD`nin adamları ile doludur.
 
Esad`ın tüm katliamlarına rağmen, onları tutuklayıp cezaevlerine atmasına rağmen bunlar hangi zihniyetle Esad`a destek oluyor bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.

Rojava bölgesinde katliam var dediler, ama yapılan tüm araştırmalara rağmen bunun hiçbir deliline rastlanmadı. Kaldı ki başkasının katliam yapmasına gerek yok. Çünkü PYD kendisi de Kürtlere yönelik katliamlar yapıyor. Mesela Amude`deki Kürtleri neden katletti? PYD`nin yaptığı, “çamur at izi kalsın” politikasıdır.

Rojava`daki son durum nedir?
 
PYD, Türkiye`ye geçmek isteyen Kürtlerden para alıp o şekilde bırakıyor. Çaresiz kalmış, ülkesini terk etmek zorunda olan bu insanlardan para almak hangi insanlığa sığar. Halkına hizmet sunacağına onlardan para almak da ne demek oluyor. Oradaki halk yardıma muhtaç, ama PYD yardım kuruluşlarının o bölgeye girmesine izin vermiyor. Maddi durumu iyi olmayan insanlar çok büyük sıkıntılar çekiyor. Bizim dernek olarak o bölgede ihtiyaçlarını üstlendiğimiz yetimler var. PYD buna bile engel oldu.

Son olarak Türkiye`deki sivil toplum kuruluşlarından ne gibi beklentileriniz var?
 
Türkiye`deki birçok STK bizden daha tecrübelidir. Ve buradaki halkın dilinden daha iyi anlıyorlar. Yardımların en güzel şekilde toplanmasını sağlama noktasında onlar bizden daha iyidirler. Bizler bu noktada diyoruz ki Suriye`de yardım yapmak istiyorlarsa biz onlara öncülük edebiliriz. İsterlerse yardımlarını alıp gelsinler beraber içeri girip bu yardımları dağıtırız.
 
Buradaki derneklerden bir ricamız daha var. Kürt bölgelerine yönelik yardımlarını biraz daha arttırsınlar. Gerçekten orada yardıma muhtaç çok insan var.
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir